Tjedni retrovizor

Tradicija koja je skoro prekinuta nakon šest stoljeća, obećanja potpomognuta hrpom love i istarski svjetionik naše su današnje teme.

– Beli dan
Na belicu na Forticu,
Va Kastav na samanj!
(Ivan Matetić Ronjgov)

Nije baš na kraju najjasnije što se dogodilo s Belom nedejom. Činilo se da sve ide „po planu“, u nešto skromnijoj varijanti, ali ipak u onom „samanjskom duhu“ koji smo navikli gledati. Pa makar ga ove godine trebali gledati i „preko maske“. No, nakon najave Grada Kastva pobunili su se stanari stare gradske jezgre, a vrlo brzo epidemiolozi su uskratili suglasnost za ovakvo događanje. Gradonačelnik Matej Mostarac dao je natuknuti kako su već određenu suglasnost epidemiologa imali čim su krenuli ogranizirati ovogodišnje izdanje najveće kastavske fešte, da bi načelnik županijskog Stožera Marko Boras Mandić zaključio kako „nitko nije zabranio organizaciju Bele nedeje“. I na koncu, skromni program okupio je brojne ljubitelje belice i zborske glazbe, pa je tako kastavski „sajamski dan“ ipak dobio svojevrsnu „crticu“ u ovogodišnjem kalendaru zbivanja.

– Katalog
You can buy everything
But you can’t, you can’t buy love…
(SoMo)

Ekipa iz LRH, sve se više čini, opatijski prostorni plan „čita“ kao nekad dame Neckermannov katalog – malo je toga što im ne privuče oko. No, dobra je vijest da su im namjere, barem smo takvog dojma, poštene

– Peđa
Politik need votes
Politik needs your mind
Politik needs human beings
Politik need lies…
(Manu Chao)

Za kraj obično pustimo neku dobru vijest, a ovog puta neka to bude izbor Peđe Grbina za predsjednika SDP-a. Drugovi iz Opatije nagradili su ga ogromnim postotkom glasova, a dojam je da bi mogao možda biti bolji šef stranke barem od dvojice koji su to bili prije njega. Jedan je doživio potpuni raspad sustava otkako je završio na Pantovčaku (mora da nešto ne valja s vodom na tom brdu, dva „breakdowna“ zaredom ne mogu biti slučajnost“), a drugi se još uvijek nije snašao, makar je izgubio i izbore i stranku. Dobar, moderan SDP potreban je Hrvatskoj, a Grbin barem visinom djeluje kao da bi mogao biti svjetionik u ovim mračnim vremenima za socijaldemokraciju u svijetu.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

2 years ago

Tjedni retrovizor

5 years ago