Tjedni retrovizor

Evo uspjeha. Od tri vijesti, niti jedna nije “korona free”.

Sljedeća dva tjedna…

When Corona touches ocean
And the judgment comes at last
When all of this is over
And the future meets the past

(Phish)

Stisla nas je korona. Gadno nas je stisla. Na području Liburnije ima čak 113 zaraženih osoba, a čitava situacija dovela je i do zatvranja matuljskog vrtića. Zasad privremenog. Čini se da neće biti puno razmišljana oko toga koje će ime nositi mesopusti diljem našeg kraja. No, sakramentski kovid je i na to mislio, pa možda ostanemo i bez Pusta i bez maškara

 

Planiranje

Objesi cimerfraj,
Lezi pod palmu i uživaj…

(Hladno pivo)

Novi gost emisije Brifing bio je Velimir Šonje. Između ostalih tema (koronavirus, euro) dotaknuli smo se i utjecaja turizma na razvoj. Jesu li oni pozitivni ili negativni? Šonje kaže kako su nesumnjivo pozitivni. Hrvatsko priobalje i otoci, bez turizma, ne bi se okrenulo nekoj drugoj ekonomskoj grani. Vjerojatnije bi bilo iseljavanje na poželjnije destinacije, gdje se do doktora ne mora katamaranom i gdje kruh ne stiže jednom tjedno. Također je točno da to što turizam zauzima petinu BDP-a nije problem turizma, već onih preostali osamdesetak posto strukture gospdarstva.

No, ipak u svemu tome ima jedan „ali“. Turizam je svakako poželjeniji od situacije u kojoj turizma ne bi bilo. To su mnogi iskusili na vlastitoj koži ovog ljeta. No, jednako tako, nije nevažno kakav je taj turizam. Onaj u kojem renta zamjenjuje poslovni duh, u kojem se ulaganje svodi na postavljanje table „cimerfraj“, a cijene formiraju tako da se od tri mjeseca rada može živjeti i preostalih devet, svakako nije nešto što bismo smatrali poželjnom situacijom.

Možda i tu možemo argumentirati da će te „anomalije“ riješiti tržište. Kada bi ovakve pojave doista bile „anomalije“. No, umjesto unaprjeđenja ponude, mi idemo na omasovljenje ponude. A to svakako nije put prema razvoju.

 

Dobre vijesti

Good news, good news, good news
That’s all they wanna hear

(Mac Miller)

U uvjetima „novog normalnog“ teško je naći pozitivne vijesti. Čak i sama riječ „pozitivan“ ima negativan prizvuk. Posebice je teško naći vijest koju će svi smatrati lijepom. Zato moramo smanjiti apetite i biti zadovoljni ako nađemo vijest koju će barem dio ljudi smatrati poželjnom. I stoga: piromani, ova je za vas!

Similar articles

Tjedni retrovizor

11 years ago

Tjedni retrovizor

8 years ago

Tjedni retrovizor

7 years ago