Tjedni retrovizor

U današnjem Tjednom retrovizoru govorimo o odgovornosti izabranih vijećnika, starim predizbornim trikovima te programu koji će omogućiti sadržajniju jesen života matuljskim umirovljenicima. A sve uz šaroliki „soundtrack“.

– Odgovornost
If I’m cold I need some heat
If I’m hungry then I eat.
I’m not responsible!
(Deep Purple)

Gradsko vijeće održalo je proteklog tjedna prilično zbunjujuću sjednicu na kojoj se nije znalo tko čini većinu, tko manjinu, niti tko namjerava preuzeti odgovornost za usvojene odluke. Prvo se Ivana Slovana Brozinu ostavilo bez ulice, a mještane „duple“ Varljenske ceste bez rješenja za njihove svakodnevne probleme. Vijećnici su, naprosto, odbili preuzeti odgovornost u onom dijelu koji je njihov „posao“: donošenje odluka. Umjesto toga, taj su posao prepustili nekom drugom sazivu.

No, zato su „ispravili“ odluke nekih ranijih saziva i zaustavili izgradnju turističke zone pokraj Katinića. U ovom slučaju doista je teško zaključiti koji je potez ispravan: s jedne strane, pitanje je kako se taj prostor našao u građevinskom području i je li mu tamo bilo mjesto (vjerojatno nije). S druge strane, vlasnik tog zemljišta (koji je kupio građivinske terene, a završit će sa zelenim pojasom i koji je financirao ne baš jeftinu izradu prostorno-planske dokumentacije) s razlogom može biti ogorčen.

O odgovornosti prema svojoj funkciji mogao bi razmisliti i vijećnik Nezavisne liste Ive Dujmića Vladimir Brnečić, koji je na Komisiji za imenovanje podržao Dinu Žigulića kao kandidata za ispražnjeno mjesto u Vijeću za koncesijska odobrenja, ali nije za njega dignuo ruku na sjednici Gradskog vijeća koje je odluku Komisije trebalo potvrditi. Cijela Dujmićeva lista tu je pokazala popriličnu neozbiljnost – svog kandidata nisu dali, tuđeg nisu podržali.

Konačno, vijećnici su zaključili da je previše plaćati 150 ili 250 kuna za rad članova mjesnih odbora. Ako bi isti „aršin“ primijenili na sebe, mogli bi se odreći većine vijećničkih naknada koje su „natukli“ kroz godine.

– Stari trikovi

And it’s an old trick,
Sue me if it don’t stick…
(Johnny Flynn)

Dom zdravlja, Vatrogasni dom, stadion NK Opatija… To su bile neka od glavnih predizbornih obećanja prije četiri godine. Kako se čini, iste trikove planira se iskoristiti i u novoj kampanji.

– Aktivni umirovljenici
Evo na… Evo na…
Došla penzija!
(Tonči Huljić & Madre Badessa)

Dobra vijest za kraj Tjednog retrovizora stiže iz Matulja i kaže: dva milijuna kuna za matuljske umirovljenike!

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

10 years ago

Tjedni retrovizor

7 years ago
error: Content is protected !!