Tjedni retrovizor

Bez korone, uz malo politike i malo više sporta prisjećamo se protekle sedmice u Tjednom retrovizoru.

– Autoritet

Pare, pare, pokreću svijet.
Politiku, nogomet…

(Zabranjeno pušenje)

Naizgled banalno pitanje naknade vijećnicima mjesnih odbora izazvao je pravu političku buru prošlog tjedna. Nakon što je gradonačelnik Dujmić Vijeću predložio odluku kojom bi se od iduće godine isplaćivale naknade, i nakon što su tu istu odluku srušili vijećnici koje „kontrolira“ upravo Dujmić, otvorenim pismom punim razočarenja javila se jedna od najaktivnijih predsjednica mjesnih odbora, Antonija Manestar iz MO Tošina. Možemo se složiti sa Zabranjenim pušenjem da „dobre jarane para kupit’ ne može“. No, ipak se opravdano upitati – ne vrijedi li njen rad koji sustavno ulaže u poboljšanje dobrobiti svojih sumještana niti 250 kuna mjesečno?

Mjesni odbori na području Opatije imaju drugi problem, daleko veći od naknada za članove i predsjednike. A to je da nemaju apsolutno nikakve poluge „moći“, odnosno autoriteta kojim bi mogli ostvariti išta od onoga što je potrebno da povećaju standard područja za koje su „nadležni“. A u takvoj situaciji, kada nemaju slobodu djelovanja, nemaju niti odgovornost prema „poslu“ koji obavljaju.

Njihova uspješnost ovisi o tome koliko će biti dosadni. Koliko će često s papirima kucati na vrata gradske uprave, forsirati projekte i planove, „gurati“ ideje koje smatraju bitnima za život svojih sumještana. (Naravno, osim ako nemaju „direktnu liniju“ s vlašću po stranačkoj vezi). A to je „mlin“ koji lomi i one najčvršće…

Zato je potrebna prilična reorganizacija sustava mjesne samouprave. Vijećnicima treba dati jasan mandat, čvrst i siguran proračun za male komunalne projekte, ovlasti za uređenje lokalne sredine, pa i naknade koje će pratiti povećanu odgovornost. Naravno, takva situacija ne odgovara gradskoj vlasti koja voli biti „apsolutni gospodar“ čitavog grada i nema namjeru davati niti „komadić autoriteta“ ako ga može zadržati. Upravo u tome treba tražiti razlog zbog kojeg niti jedan prijedlog o kvalitetnoj organizaciji rada mjesnih odbora nije prošao. A niti neće.

– Olimpijac
Go Johnny,
Go, go…
(Chuck Berry)

Ivica Kostelić doista je posebna ličnost u hrvatskom sportu. Nakon što se umirovio kao najveći domaći skijaš svih vremena, s rezultatima koji dugo vremena (ako ikad) neće biti nadmašeni, nedostaje mu sportskih izazova. Zato već 4 sezone aktivno sudjeluje u offshore jedrenju. Iz Ičića je najavio ambiciozan plan: pokušat će se kvalificirati za Olimpijske igre u Parizu i tako postati jedan od rijetkih sportaša u svijetu koji su se natjecali i u zimskoj i u ljetnoj verziji najvećeg sportskog natjecanja. Neće biti prvi hrvatski sportaš kojem je to uspjelo (atletičari koji su činili „kockastu“ posadu boba učinili su to prije 20 godina), ali poznavajući njegov borbeni duh i upornost, mogao bi biti prvi koji je u oba izdanja osvajao medalje.

– Sportski naboj
I nema “Driblaj”,
i nema “Dodaj”!
Već samo ima:
“Dobro se prodaj”…
(Đorđe Balašević)

Prijenosi i snimke utakmica nižih domaćih liga koje se svakog tjedna „vrte“ na portalima regionalne mreže Novinet pokazali su čitavoj javnosti ono što pravi nogometni znalci znaju već dugo vrijeme: najbolje i najnapetije utakmice igraju nogometni amateri. Ne možda zbog kvalitete igre, ali definitivno po srčanosti, trudu i naboju koji pokazuju dok u ime starih rivalstava jurišaju prema golu Klane, Matulja, Lovrana ili bilo kojeg drugog „malog“ kluba.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

11 months ago

Tjedni retrovizor

9 years ago

Tjedni retrovizor

2 months ago
error: Content is protected !!