Tjedni retrovizor

Previše toga dogodilo se proteklog tjedna da bismo mogli izdvojiti svega tri vijesti. Zbog velike količine, podijelili smo ih tako u tri skupine – dobre, loše i… Političke.

– Političke vijesti

Here comes the media,
With their camera.
Askin’ everybody’s opinion…

(Paul Simon)

Političke vijesti više se tiču budućnosti nego prošlosti. U svibnju iduće godine čekaju nas novi lokalni izbori, a prošlog tjedna objavljeni su i prvi podaci o raspoloženju birača. A ono je takvo da većina Opatijaca smatra da gradonačelnik Ivo Dujmić nije svoj posao radio dovoljno dobro da bi zaslužio novi mandat. Znači li to da je Dujmić „gotov“ ako se odluči na novu kandidaturu? Ne, jer i dalje ima veliku podršku među biračima i uz Fernanda Kirigina predstavlja favorita „utrke“ za prvu „fotelju“ Opatije.

Mnogi Opatijci nisu baš shvatili kako je to moguće, kada su te dvije informacije iz iste ankete naoko u opreci? Međutim, objašnjenje je jednostavno – oni koji nisu zadovoljni Dujmićem, svoje glasove dijele na veći broj kandidata. A oni koji jesu, kojih je otprilike trećina, podržavaju samo jednog – aktualnog gradonačelnika. Zbog čega on ima prednost pred „izazivačima“.

 

– Loše vijesti

Well bad news travel like wild fire,
Good news travel slow…

(Johnny Cash)

Na loše vijesti nekako smo se naviknuli u 2020. Otprilike kao i magarac na batine. No, valja ih ipak zabilježiti, kako bi budući naraštaji znali da je postojalo vrijeme u kojem su kafići bili prinuđeni zatvoriti svoja vrata. Neki, nažalost, i zauvijek. Čisto da im za par desetljeća možemo dobaciti: „Ideš van na kavu? Eeeee, sinko… Nije se to moglo u moje vrijeme. Mi smo morali doma kuhat kavu pa je nosit’ u termosici. Ili kupovat’ na kiosku u papirnatoj čaši“. A unuče će vas blijedo gledati jer neće znati ni što je kiosk ni što je papir.

No, ništa zato. Njegovanje obiteljske solidarnosti bitna je stvar. Zna to i otac koji je jedne noći prošlog tjedna poveo sinčića u malu radnu akciju. I praktičan primjer najvažnije poslovice u Hrvatskoj: Tko krade, taj ima!

Ipak, neki su se i u lošim vijestima uspjeli snaći i okrenuti stvar na pjesmu. Mauro Staraj učinio je to i doslovno, kada je skladao autobiografsku baladu o tome kako je zbog korone postao – agent.

 

– Dobre vijesti

Good news, good news, good news
That’s all they wanna hear…

(Mac Miller)

Uvijek valja završiti u pozitivnom tonu (osim kad čekate rezultate na koronu). Iako se u ovoj situaciji više držimo one „sreće u nesreći“, svaka informacija koja nam vrati optimizam dobrodoša je u sveopćem sivilu. Jedna od takvih jest i ona da će Grad Kastav sredstva planirana za Zadnje polne u Kastvu preusmjeriti kao pomoć sugrađanki kojoj je izgorjela kuća. Dva minusa (otkazana manifestacija i požar) ne daju plus, ali se barem malo međusobno „poništavaju“. Od minusa do plusa pokušat će stići i popularna matuljska Oštarija Štacion koja je odlučila proširiti terasu. Na područje do Ičića. Kad ne mogu dostavljati u svom lokalu, „poslužit“ će vas u vašem domu.

A i opatijski Advent zaslužuje same pohvalne epitete. Iako je mnogo toga zabranjeno – ljepota nije. Stoga je Opatija ovih blagdana ljepša no ikad prije!

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net