Tjedni retrovizor

Prvi Tjedni retrovizor u novoj godini redovito počinje svečarskim tonom. Uglavnom se ti prvi tekstovi međusobno, od godine u godinu, slabo razlikuju: teme su novogodišnji dočeci, zdravice i ležeran ritam prvih (n)ovogodišnjih dana.

No, ova godina je posebna. Pa je tako i ovaj Tjedni retrovizor drugačiji od onih kakvi su objavljivani na početku svake od proteklih deset godina.

– Pomoć prijatelja
I get by,
With a little help of my friends…
(The Beatles)

Veliko srce mještana Liburnije i brojne akcije koje su provedene proteklih dana čine najveći udio među vijestima kojima smo „punili“ naš portal. Čak i jedna tradicija koja je „preživjela“ groznu 2020. godinu, otvorenje kupališne sezone u „režiji“ opatijskih Kukala, ove godine dobila je „crnu notu“. Brojni stanovnici ovog kraja dali su svoj obol u pomoći potresom pogođenim područjima. Neki su primili stradalnike u svoje domove, drugi su prikupljali donacije i prevozili ih do Siska i Petrinje, treći su samostalno pokrenuli akcije prikupljanja novčane pomoći prodajom svojih zbriki. Kampovi su donirali kućice, LRH građevinsku mehanizaciju, a svoje znanje, trud i vrijeme dali su opatijski vatrogasci.  Riječ bravo već smo ispisali na desetke puta, no evo još jednom: veliki „bravo“ za sve koji su se ujedinili kada je priroda pokazala svoje ružno lice i pomogli sunarodnjacima u nevolji!

– Razorno lice prirode
Beautiful mother nature,
She`s hopin`her children will love her again…
(Ziggy Marley)

Zastrašujuću moć prirode prošle su godine osjetili Zagrepčani, a osobito stanovnici Siska, Petrinje i okolnih mjesta. Nešto manje razoran, no ipak impresivan, „bijes majke Zemlje“, doživjeli su prošlog tjedna i naši krajevi. Dani su nam prolazili mijenjajući se iz nevremena u nevrijeme: od oluje s grmljavinom i solikom do snažne tuče koja je zabijelila Opatiju i Matulje poput snijega. Dvadeseto stoljeće ljudi su proveli u uvjerenju da su ukrotili prirodne sile. Čini se da će se priroda potruditi da im u 21. stoljeću dokaže suprotno…

– Ljupko lice prirode
Born a poor young country boy, Mother Nature’s son,
All day long I’m sitting singing songs for everyone…
(The Beatles)

Koliko god priroda nekad bila užasna, koliko god nas strašila, daleko nam više ljepota i atraktivnih prizora pruža. Jedan od takvih prizora – ples dupina pred Opatijom – zaslužio je biti pozitivna vijest ovog tjedna, da nam pruži malo optimizma i nade u novim počecima.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

2 years ago
error: Content is protected !!