Tjedni retrovizor

Dosta miran, a opet zanimljiv tjedan je iza nas… Evo što smo izabrali kao najzanimljivije vijesti za Tjedni retrovizor.

Političko proljeće

Vita, vita!
Štampa naša gori gre…
(Žakan Juri)

Utrka za gradonačelnika Opatije dobila je novog „trkača“, tek drugog „na startnoj liniji“. To je Ante Štampalija, predvodnik Kvarnerske inicijative, udruge građana koja se nedavno „pretvorila“ u stranku. Ova najava kulminacija je višegodišnje pametne strategije „grassroots“ pokreta, koji je počeo prvo kao facebook grupa, pa aktivistička incijativa, pa lista za mjesni odbor te na kraju stranka u lovu na mjesta u Gradskom vijeću i veći utjecaj na gradsku politiku. U tom svjetlu treba promatrati i najavu gradonačelničke kandidature: kao „gambetu“ koja će pogurati listu sastavljenu od zanimljivih individualaca iznad izbornog praga. Pritom treba imati na umu da jedna ili dvije ruke u Vijeću sada mogu biti presudne, pogotovo nakon smanjivanja broja vijećnika sa sadašnjih 17 na 15 u idućem mandatu.

Treba očekivati kako će sličnih kandidatura uskoro biti još, jer zasad je uz Štampaliju svoj nastup na lokalnim izborima službeno najavio samo predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin. Rijeka ima već šest kandidata koji su u punoj kampanji, jer izbori su udaljeni manje od četiri mjeseca. Ista priča vrijedi i za ostale lokalne jedinice – Dragu, Lovran, Matulje i Kastav – gdje dosad kandidata nema. Zatišje pred buru nagovješćuje „vjetrovito“ političko proljeće…

Mladi restorateri

E, kad se samo setim
Al’ se nekad dobro jelo, baš!
(Đorđe Balašević)

Dvije vijesti iz prošlog tjedna pokazale su ljepšu sliku opatijskog i liburnijskog gospodarstva. Jedna se odnosi na poduzetnike: FINA je devet tvrtki iz ovog kraja uvrstila među najstabilnije u Hrvatskoj. Među njima su komunalna poduzeća, veliki turistički i trgovački brendovi, ali i zanimljivi „mali“ specijalizirani biznisi. Druga vijest odnosi se na najvažniji dio gospodarstva na Liburniji – turizam, odnosno ugostiteljstvo. Restaurant Navis i konoba Zijavica zaslužili su članstvo društva Jeunes Restaurateurs, koje ljubiteljima gastronomije ukazuje na kvalitetu ponude, ali i talent i strast kojom vlasnici lokala pristupaju osmišljavanju svojih jela.

Uspjeh

Fuck a beat, I was tryna beat a case…
But I ain’t beat that case, bitch I did the race.
(Tay-K)

Opatija je proteklog tjedna imala jedinstvenu čast među hrvatskim gradovima – ime grada našlo se na jednom od najpoznatijih svjetskih rallyja. Članovi Opatija Motorsporta Viliam Prodan i Zoran Raštegorac završili su 89. WRC Rally Monte Carlo kao tek četvrta hrvatska posada u povijesti!

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

12 years ago

Tjedni retrovizor

12 years ago

Tjedni retrovizor

8 years ago