Tjedni retrovizor

Kakav tjedan… Karnevalske ludosti praktički nismo ni doživjeli, a već smo krenuli u one političke ludorije. Evo što nam je najvažnije bilo u prethodnom tjednu.

Religija

That’s me in the corner.
That’s me in the spot-light,
Losing my religion…
(R.E.M)

Najvažnije vijesti prošlog tjedna – nisu se dogodile. Naime, da je u pitanju normalna godina, ovdje bismo komentirali matuljsku Zvončarsku smotru i Riječki karneval. Umjesto toga, imali smo simbolično okupljanje zvončara u Matuljima te „protestnu“ šetnju Korzom pod maskama. Netko je dobro komentirao na društvenim mrežama: šteta što maškare nisu upisane kao religija pa da mogu na miru organizirati – procesiju.

 

Rat

I don’t need your civil war,
It feeds the rich while it buries the poor…
(Guns ‘n’ Roses)

Kako peto godišnje doba (tužno) ide prema svome kraju, tako u medijima sve više dominiraju političke teme. Prošlog tjedna „zaiskrilo“ je u matuljskim vladajućim redovima. SDP je odlučio na izbore poslati mladog pravnika Vedrana Kinkelu, koji je u „skraćenom“ mandatu obnašao dužnost zamjenika načelnika. Aktualna zamjenica načelnika Marija Ćiković Eni Šebalj, nezadovoljna načinom odabira kandidata, istupila je iz stranke i čini se da izlazi samostalno na izbore. Stranka joj je vrlo brzo „odbrusila“, a oporba se može mirno opustiti i uz kokice promatrati rat u SDP-u.

 

Perje

Laži, laži, laži me.
Ti me lažes najbolje…
(Alka Vuica)

Doista nadrealno bilo je gledati prošlu sjednicu Vijeća. Osobito onima koji su nakon toga „svratili“ na Facebook zid gradonačelnika Ive Dujmića. Naime, svojski su se Dujmić i njegova ekipa vijećnika uprli kako bi se odbacio amandman predsjednika Vijeća Fernanda Kirigina koji je tražio više iznose poticaja za zapošljavanje nezaposlenih Opatijaca, otvaranje obrta ili OPG-a. No, kad je amandman izglasan, Dujmić se njime odmah pohvalio na društvenim mrežama. Kićenje tuđim perjem nije dovoljno snažan naziv za taj moralni i misaoni salto mortale.

Još je zanimljiviji bio istup zamjenika gradonačelnika Emila Priskića. On je uzeo riječ ustvrdivši da predstavlja obrtnike kao potpredsjednik njihovog udruženja, pa objasnio kako poduzetnici ne žele veće poticaje jer su zadovoljni postojećima. Pritom treba na umu imati da Priskića nitko nije izabrao na funkciju u Udruženju, već je na neki način obrtnicima nametnut odlukom predsjednika Mauricija Počekaja. Ako u obrtnicima ostane života nakon što ih pohara COVID i gradska vlast, nadamo se da će se Priskiću zahvaliti na trudu i zamoliti da im prestane pomagati.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

2 months ago
error: Content is protected !!