Tjedni retrovizor

U novom ponedjeljku daleko smo siromašniji nego što smo bili u onom prošlom. Da je barem utorak, pa da imam prikladne stihove za uvod.

D-mol
Ćuti, sve se zna
I sve su priče ispričane.
Ne znam šta bi moglo da se doda…

(Đorđe Balašević)

Umro je Đorđe Balašević. Dobro, možda je smrt preteška riječ za nekoga čiji će stihovi živjeti vječno, jer uvijek će ih otkrivati neki novi klinci. Recimo radije da je otišao, da je mjesečina zavila njegov trag. Puno je lijepih riječi rečeno u njegovoj odsutnosti, puno toplih poruka koje su pokazale koliko je njegova glazba dirnula ljude od Mure pa sve do Morave. Razmišljao sam dugo o tome treba li tome dodati još koji naramak riječi ili je ipak bolje povesti se savjetom koji je Panonski mornar dao u pjesmi „Čekajući Montenegro ekspres“, meni jednom od njegovih najdražih. A onda sam se sjetio koliko sam puta upravo njegove misli iskoristio za ove kratke crtice pod naslovom svake od tema u nebrojenim tjednim retrovizorima, pa mi je nekako bilo glupo ne posvetiti mu, možda i po zadnji put, barem komadić teksta. Nisam se pritom trudio tražiti velike riječi, jer sve je ono što vrijedi o sebi, a bogme i o nama, rekao Đole kroz pjesme koje su najbolje znale opisati sreću, tugu i sam život.

Odmah
What about now?
What about today?

(Westlife)

Fascinantno je gledati gradonačelnika Ivu Dujmića u kampanji. Ne samo da je najavom ukidanja prireza redigirao vlastitu prošlost punu govora protiv upravo onoga što sada predlaže, već je uspio i redefinirati značenje riječi „odmah“. Naime, dosad smo vjerovali kako „odmah“ znači… Pa, odmah. Jel’te – sad. Ovog trenutka. No, ispostavilo se da odmah ne znači sada ili ovog trenutka. Nego odmah znači od 1. svibnja.

Pitanje je prolazi li to samo u politici ili i u drugim sferama života. Recimo, u hipotetskoj situaciji (svi smo mi u njoj bili) kad čovjek ostane malo duže s prijateljima na kavi. Ili, štajaznam, večeri u Bevandi. Pa na ljutiti poziv supruge odgovara da „odmah stiže“. Znači li to da može kući doći za dva do tri mjeseca?

Zgodna bi to bila fora i za ministra zdravstva. Učas bi riješila problem s listama čekanja. Svi bi na redu bili – odmah. I za bilo kojeg šefa kojeg radnik pita povišicu. Može? Može! Kada? Odmah, od iduće godine.

No, zapravo, ovom izjavom Dujmić je pokazao kako je on konzistentna osoba. A vi mu niste vjerovali kad bi na pitanje kad će u mirovinu odgovarao: „Odmah, po završetku mandata“.

Kampanja
They don’t scam, don’t fight,
Don’t oppress an equal’s given right…

(Pearl Jam)

Izborna kampanja još pravo nije niti krenula, a već se osjećamo pomalo prezasićeni njenim sadržajem… Koji je znak pretjerane opsjednutosti političkim aktivnostima? Kad te svaka vijest podsjeća na izbore.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

7 months ago

Tjedni retrovizor

9 years ago

Tjedni retrovizor

7 years ago
error: Content is protected !!