Tjedni retrovizor

Ovaj Tjedni retrovizor sadrži savršen omjer politike, kulture i sporta. Birajte temu po svom afinitetu…

Utrka
Count on me I’m gonna win The Race
Room-dah-bee-boom the whippering dong
(Yello)

Predizborna kampanja polako se zahuktava. Pokazuje to sve veći broj tekstova koji donose političke poruke kandidata zainteresiranih za čelna mjesta izvršne vlasti u liburnijskim gradovima i općinama. A dok se u Zagrebu broj potencijalnih kandidata smanjuje, ovdje se svakodnevno povećava.

Tako smo posljednjih dana mogli vidjeti popriličnu “kristalizaciju” političke situacije u Opatiji i Matuljima. Peđa Grbin i Zlatko Komadina podržali su Vedrana Kinkelu, koji će imati ozbiljan zadatak: pobijediti bivšu stranačku kolegicu Eni Šebalj. Ali i još jednu kandidatkinju, s druge strane političkog spektra: HDZ-ovu Ivu Letinu koja je danas najavila ulazak u utrku za poziciju načelnice. Tako će, čini se, matuljskim izborima dominirati – dame.

A u Opatiji je situacija, pak, potpuno suprotna. Na izbornim listićima zasad su samo muškarci. Četverolistu koji su dosad činili Fernando Kirigin, Ante Štampalija, Ivo Dujmić i Alen Sršen pridružio se i Marko Ćorić objavom svoje kandidature. Njegova uloga je, kao i na prošlim izborima, biti rezervni kandidat desnice. Za slučaj da se nešto dogodi Dujmiću. Kvarnerska inicijativa, pak, tek što je osnovana, postala je jača od IDS-a koji je nekad “rasturao” lokalnu političku scenu. Dvije stranke idu zajedno na izbore, uz zajedničkog kandidata: predsjednika KI Antu Štampaliju. I zajedničkog zamjenika, koji će također biti predstavnik KI.

Izložba
Come share of my breath and my substance,
And mingle our stream and our times.
In bright, infinite moments,
Our reasons are lost in our rhymes.
(Emerson, Lake & Palmer)

Prodajna izložba slika Charlesa Bilicha u Lovranu doista je genijalan potez. Ne samo da je Lovranu donio hrpu publiciteta u nacionalnim medijima, nego je i donio pozitivan završetak tragikomične priče o suradnji povijesnog gradića i slikara eklektičnog stila.

Trener
Meet the new boss,
Same as the old boss…
(The Who)

Era Simona Rožmana je završena. Slovenac je imao svojih uspjeha, no nikad nije djelovao kao da je uspio nametnuti svoju viziju ekipi. Jednostavno nije odavao dojam dominantne osobe. Novi trener Rijeke je obećavajuće ime – Goran Tomić. Jedino što se čini da je Miškovićeva Rijeka upala u obrazac odabira trenera koji se ponavlja: prvo Slovenac, pa obećavajući trener koji je preporodio klub iz zagrebačkog predgrađa… Srećko Katanec čekat će “kao zapeta puška” na prve Tomićeve poraze.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net