Tjedni retrovizor

Odjeknuo je startni pucanj, krenula je i službeno utrka za mjesta (grado)načelnika i članova gradskih i općinskih vijeća na Liburniji. Zbog toga smo ovaj Tjedni retrovizor, u donekle neuobičajenom formatu, posvetili upravo ovoj utrci, čiji će rezultati odrediti našu sudbinu za naredne četiri godine.

U toj utrci prvi će do cilja stići Dražani, gdje će proces izbora završiti već u prvom krugu, jer kandidata su dva: aktualni načelnik Riccardo Staraj i „izazivač“ Avelino Baretić.

Dvostruko veći izbor od Dražana imat će Lovranci, gdje u utrku za načelnika kreće četvero kandidata. Od toga ih je dvoje nezavisnih: Luka Janjetić i trenutačni zamjenik načelnika Toni Družeta. Aktualni načelnik Bojan Simonič pokušat će izboriti reizbor, a iz umjetničkih voda u političke stigla je Senka Baruška.

Isti broj kandidata na biračkom listiću imat će i Kastavci. Aktualni gradonačelnik Matej Mostarac i njegov glavni izazivač Davor Jurčić spremaju se na „reprizu“ dvoboja koji je prije četiri godine tijesno završio u Mostarčevu korist. Račune u toj borbi pokušat će im pomrsiti Davorin Šimunović i Dajan Delić.

U Matuljima je nešto veća gužva, zahvaljujući prvenstveno donedavnom vladajućem timu koji na ove izbore ide u dvije ekipe. Jednu predvodi zamjenica načelnika Eni Šebalj, a drugu kandidat njene bivše stranke, SDP-a, Vedran Kinkela. Matulji su, ujedno, liburnijsko mjesto u kojem je sasvim sigurno da će doći do promjene na vlasti, jer dosadašnji načelnik Mario Ćiković nije se upustio u borbu za novi mandat. Tu će situaciju pokušati iskoristiti još i Mladen Prenc, Iva Letina te Nevio Klarić.

Konačno, najveća „nagrada“ – barem ako je suditi po proračunskoj moći – privukla je i najveći broj „takmičara“. Opatija ima šest kandidata za gradonačelnika, od kojih je troje istih kao u prethodnim izborima. To su aktualni gradonačelnik Ivo Dujmić, donedavni predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin i dugogodišnji vijećnik Marko Ćorić. Troje novih lica čine Alen Sršen, Ante Štampalija te jedina dama „u ringu“ – Neva Slani.

Ukratko, što nam govore ovi podaci? Pa, prije svega, to da su žene na „listiću“ daleko rjeđa pojava od njihovog udjela u biračkom tijelu. Da je se vlasti teško „otarasiti“ jer većina dosadašnjih gradonačelnika i/ili zamjenika pokušava se na njoj zadržati. I da u većini mjesta ova priča neće završiti 16. svibnja kada je prvi krug izbora, nego tek pretposljednjeg dana ovog mjeseca, kad se zbroje rezultati drugog kruga izbora za izvršnu vlast.