Tjedni retrovizor

U samom smo finalu lokalnih izbora, drugi krug donijet će imena načelnika Matulja i Lovrana, gradonačelnika Opatije te župana Primorsko-goranske županije. Logično je, stoga, da su proteklog tjedna dominirale političke teme, a u skladu s time je i ovo izdanje Tjednog retrovizora uglavnom – političko.

– Novac
Pare, pare, pokreću svijet,
Politiku, nogomet…
(Zabranjeno pušenje)

Novac čini da se svijet okreće, pjevala je još davno Liza Minelli, a nešto slično zaključili su i vrhunski glazbeni sociolozi balkanskog društva iz Zabranjenog pušenja. Novac, jasno je, igra važnu ulogu i u politici. Onaj tko ima više novca, taj ima i veću moć, veću vidljivost, veći doseg…

Zato ne čudi da je gradonačelnik Ivo Dujmić prvi krug završio u prednosti pred protukandidatima. S obzirom na to koliko je potrošio u kampanji, ne računajući proračunska sredstva koja je ulupao u vlastitu promociju, još je i slabo prošao.

No, osim na to koliko je potrošio, zanimljivo je vidjeti na što je trošio, jer izvještaji otkrivaju i vezu s kontroverznim Ratkom Mačekom koju su mu imputirali protukandidati u prvom krugu, prvenstveno kandidat Kvarnerske inicijative Ante Štampalija.

A novopečeni vijećnik Štampalija stare je rasprave zamijenio novima, ovog puta sa svojim (donedavnim) koalicijskim partnerima. Iz IDS-a optužuju Štampaliju da ne želi dijeliti jedini mandat koji su zajedno osvojili, a on im ukratko poručuje da su si sami krivi što su loše ispregovarali koalicijski sporazum. U svakom slučaju, ako moraju moliti za pola mandata, IDS je toliko daleko od „dana ponosa i slave“ koliko je sam Štampalija bio daleko od drugog kruga izbora koji su mu prognozirale „ankete“.

– Akcija
Camera One closes in.
The soundtrack starts.
The scene begins…
(Josh Joplin Group)

U Opatiji se proteklog tjedna snimala detektivsko-špijunska serija. Teško da će biti gledanija od ičićanskog remek-djela „true-crime“ žanra.

– Pobjeda
I’m not looking for place or show,
I’m gonna win…
(Brian McKnight)

Na kraju, odmak od politike potražimo u sportu koji je proteklog tjedna bio zaslužan za dvije važne vijesti. Prva je ona o promaknuću opatijskog karate trenera Dragutina Galine u zvanje 7. DAN majstora, što je iznimno visoko priznanje u kontekstu ovog borilačkog sporta. Druga je pobjeda HNK Rijeke nad Goricom, koja osim što donosi zadovoljstvo uspjeha nad velikim rivalima „bijelih“ koji su se često pokazali „tvrdim orahom“ za dečke s Rujevice, znači i novi europski plasman za riječki klub.

 

Tagovi: hnk rijeka, lokalni izbori, ivo dujmić, ratko maček, kampanja, dragutin galina, tjedni retrovizor

Similar articles

Tjedni retrovizor

9 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

11 years ago