Tjedni retrovizor

retrovizorJedan tjedan. Sedam dana. Tri teme. Devet stihova. Dvanaest čitatelja. Sve skupa tri’estdva.
– Ujedinjeni Protiv Urbanista (UPU)
Zidam kuću trokatnicu
mjesšm malter, motam žicu
da nam živi, živi rad…
(Magazin)

Žestoke svađe na prezentaciji UPU-a za veprinačka naselja Okoli Dujmić, Falalelići i Katinići mogla bi završiti dogovorom o odustajanju od izrade ovog dokumenta, što bi značilo poraz za sve uključene strane. Investitori, naravno, ostali bi bez nekoliko stotina tisuća kuna koje su ”upumpali” u izradu ovog plana, kako bi mogli graditi na ovom području. Grad bi ostao bez važnih primanja od komunalnih doprinosa za još uvijek nedefiniranu, ali vjerojatno unosnu, investiciju, a mještani bi prošli najgore od svih – zaustavili bi razvoj svog kraja. Naime, UPU je prvi (svakako ne i jedini) uvjet daljnje gradnje na nekom području, što bi značilo da većina čestica stambene namjene na području UPU-a 14 ne bi mogla biti iskorištena.
Daleko od toga da i mještani i Grad nemaju važne razloge zbog kojih bi mogli odustati od ovog projekta. Mještani su ogorčeni što ih nitko do sada nije ništa pitao, nego im se nameću već gotova rješenja ”odozgo” koja doista nekad ne podržavaju test zdravorazumskog razmišljanja (zašto planirati nove ceste umjesto onih već postojećih). Gradonačelnik Ivo Dujmić iznenađen je ogorčenjem građana, pa im daje velika obećanja o tome kako će ih prvi podržati u onome što žele – a kako je poznato, mještani uglavnom žele odustati od donošenja UPU-a.
Međutim, umjesto svađe, mogle bi sve strane ovdje izvući pouku, a najveću od svih trebao bi izvući Grad Opatija. Nenormalno je da se u proces donšenja urbanističkih planova ne uključuju oni koji bi o tome najviše mogli, htjeli i znali reći – stanovnici tog područja. Umjesto da ih se konzultiralo od prvog dana, i educiralo o tome što za njih znači UPU, u potpunosti se mještane ignoriralo, a sad se svi čude tim ”Indijancima” koji se protive dolasku razvoja. Izrađivači plana mogli bi naučiti da se prostorno-planski dokumenti ne mogu raditi samo precrtavanjem karata, jer odlučuju o sudbini jednog područja i ljudi koji na njemu žive.
A gradonačelnik Dujmić mogao bi naučiti da od velikih floskula ne može biti velike koristi, te da one nikad neće moći zamjeniti pravovremen i pametan rad.
– Lako Radnika Hrabriti (LRH)
Hotel Palace,
tvoj mili glas,
oh no, oh yes..
(Daniel Načinović)

Kaže Bruno Bulić da su radna mjesta u LRH sigurna. Da, barem za članove Uprave…
– Margaritas ante porcos
Devojčice imas oči
ko biseri sjajni
ko biseri sjajni…
(Marinko Rokvić)

Gradončelnik Ivo Dujmić trebao bi biti proglašen svjetskim šampinomom u cjenkanju, da je njegova karijera otišla u drugom smjeru mogao je biti car Ponte Rossa. Pošto biseri? Stopedeset. Samo stopedeset? Samo stopedeset. Ma dajem odmah dvjesto. E, ne može dvjesto, spuštam na sto. Samo sto? Samo sto. A ništa, onda, imam samo dvaestpet…
Davor Žic / Liburnija.net
___________________________________________________________________________________________
Portal Liburnija.net; Vaše novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

Similar articles

Tjedni retrovizor

3 months ago

Tjedni retrovizor

9 years ago
error: Content is protected !!