Tjedni retrovizor

retrovizorU duhu nedavnih događanja u Kastvu, u novi tjedni retrovizor ulazimo sportski, a vi ga počinje čitati na…
…priprema…
…pozor…
…SAD!
– Spor’ska
Nikom nisu bile dvorane tako pune
Kao što su nama sad!
(Parni valjak)

Eto, ako je mjera zvjezdanog statusa veličina dvorane koju si mogao napuniti, onda do sada na Liburniji nitko nije mogao biti zvijezda, i – kao nekad Parni valjak – hladnokrvno tisuće fanova pozvati na show… Imali smo na liburnijskom području sobičke, hale, sale, čak i balone, ali dvorane nismo sve do prošlog tjedna, kada je u Kastvu otvorena prva sportska dvorana na ovom području. Sad slijede Matulji, za koju godinu i Opatija, pa i Lovran i Draga nešto pričaju o novim sportskim objektima, i nećemo se niti okrenuti, a već će svatko moći biti zvijezda.
Čak i u svome mjestu…
– Od kafane do kafane…
One more cup of coffee for the road
One more cup of coffee ‘fore I go.
To the valley below.
(Bob Dylan)

Moram priznati, skoro sam povjerovao tezi da će ovogodišnjem Festivalu kave uspjeti ono što nije uspjelo njegovim ranijim ”inkarnacijama” – biti dobra i kvalitetna manifestacija. Najave o tome kako se hrpetina ugostiteljskih objekata uključila u festival, kako će kavu dijeliti skoro pa džabe i kako će sve to okruniti još i dodatnim događanjima i atraktivnim prezentacijama, skoro me je prevarila… Sve dok nisam dobio u ruke promotivni letak i zaključio u stilu Gorana Bregovića kako je sve isto kao i lani. Pa čak i dizajn letaka. Nema novih ideja, nema maštovitosti, ima samo letak s dvije strane, jedan štand na Slatini i kava od pet kuna, što je redovna cijena šalice kave u susjednim mjestima…
Tako da je ovaj Festival pokazao jedino da su ogromne cijene kave u Opatiji samo stvar furanja na prestiž vlasnika lokala, s ciljem otimanja koje kune više svojim posjetiteljima, a nikako i realne cijene potvrđene ekonomskom računicom. Sve drugo već smo znali – da ekipa iz Turističke zajednice ne može organizirati dobru manifestaciju sve da im o tome ovisi posao.
A možda nisu ni oni sami krivi – za dobra turistička događanja koja će donijeti pare u Grad treba imati para koje ćeš u njih uložiti, za što treba imati razrađenu shemu financiranja ključnih manifestacija iz nekakvog turističkog plana, treba imati dobar turistički plan, za što treba imati viziju o razvoju svoj turističkog proizvoda, za što treba imati i ideju o tome što je tvoj turistički proizvod, za što treba imati i plan razvoja gospodarstva, za što treba imati vlast koja zna obratiti pažnju i na prihodovnu, a ne samo na rashodovnu stranu proračuna.
– Ovo mi je (nova) škola…
Pjetlicu pjevaču
Sutra me probudi
Prije no što ptice
Iz gnijezda poskaču,
Prije djece i ljudi
Vikni glasom jasnim
Prvi dan u školi
Da ti ne zakasnim.
(Dječja)

Ponekad se, ipak, ima što napraviti i na rashodovnoj strani proračuna, a jedan od primjera dobro utrošenih sredstava je i 400 tisuća kuna potrošenih na obnovu podruma i potkrovlja male škole na Voloskom – taman dovoljno uređenih da požalim što više nisam klinac…
Davor Žic / Liburnija.net
___________________________________________________________________________________________
Portal Liburnija.net; Vaše novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

Similar articles

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

2 years ago

Tjedni retrovizor

5 years ago
error: Content is protected !!