Tjedni retrovizor

retrovizorSvi su nešto spajali prošlog tjedna – netko utorak s nedjeljom, netko kraj s krajem… Osobno, odavno sam već prerastao one fore o tome kako se ”jedva spaja prvi s prvim”, jer ja spajam travanj s kolovozom, otprilike…
No, dobro, nećemo odmah na nož, iako smo s pravom nervozni – nakon kvazi-godišnjeg odmora danas nas opet tjeraju da radimo. Srećom, socijalističko naslijeđe nas uči kako ipak – ako se dovoljno potrudimo – raditi manje nego što nas plaćaju, pa to svakako treba iskoristiti u ovakvim prilikama.
A, čini se, ima i onih koji bi radili, ali ne mogu platiti dovoljno. Izgleda da su u pitanju neke bankovne garancije, i slične komplicirane formule, ali više o tome u nastavku…
– ‘Ko radi, nije odavde…
Ne gledaj druge
I radi posao svoj
Jer tu leži dinar tvoj
Daj im pokaži tko si ti…
(KUD Idijoti)

Eto, poučio je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić ”pobunjene” opatijske građevinare kako je ”tržište regulator poslovanja privatnog sektora”. Ma je li doista? Kako to, onda, da za Grad rade uvijek iste tvrtke? Kakvom regulacijom tržišta se događa da sve poslove čija vrijednost ne uvjetuje raspisivanje javnog natječaja rade članovi ili simpatizeri vladajuće stranke? Tko regulira poslovanje javnog sektora?
Evo, gradonačelniče, prostora za još par definicija iz nekog priručnika o ekonomiji…
– I, kamo danas?
Svaku noć sam pijan
Svaku noć sam pijan
Svaku noć sam pijan
Svaku noć sam lud…
(PC&VC)

Stiglo je ono vrijeme u kojem najave i izvještaji s manifestacija polagano istiskuju političke događaje na margine naše stranice – drugim riječima, stiglo je vrijeme u kojem će ovi tjedni retrovizori postajati sve tanji jer će biti sve manje stvari o kojima vrijedi pisati.
Ne kažem, naravno, da o manifestacijama ne valja pisati – ali, sasvim dovoljno bit će najavljivanje i ”odjavljivanje” tih događaja, budući da nema potrebe da ih se još dodatno kritizira.
Uglavnom, ovog ljeta će zaista biti dovoljno kulturnih događanja koji – prema mom iskustvu – pružaju sasvim lijepu ”krinku” za opijanje. Tako da možete lagano krenuti na turneju – od opere do Jadranskih igara, od Morrisona do MIK-a – nema gdje ne toče neku cugu…
Samo, molim, u tim situacijama – klonite se mikrofona…
– Karantena
Hotel – ne podnosim
Hotel – motel mrzim
Hotel, motel i ovu ljubav
Hotel, motel…
(Bijelo dugme)

Neobičan čovečić je taj Wilfried Holleis. Radi u Opatiji, pa uspješno posluje. Ima mali hotel, a velike cijene. Grad prazan, a on pun. I još mu nije dosta, nego bi još jednu zgradu. Jest da njegovi gosti slabo izlaze izvan hotela, ali zbog toga on i jest najbolji austrijski hotelijer za 2011. godinu – njegov posao je dovođenje gostiju u hotel. Njihovo izvlačenje iz hotela posao je destinacijskog menadžmenta.
Eh, sad kad smo to utvrdili, treba nam samo destinacijski menadžment. No, dobro – i destinacija…
Davor Žic / Liburnija.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

10 years ago