Tjedni retrovizor

retrovizorDobar vam dan i dobrodošli u još jedno (blagdansko) izdanje tjednog retrovizora Liburnija.neta. Kao što ste možda primjetili – ljeto je; što znači da su događaji iz domene ‘kronike’ – zabave, fešte, proslave, koncerti i slični programi istisnuli one političke vijesti koje se obično komentiraju na ovom mjestu…
No, zahvaljujući dvojcu iz IDS-a, dan ipak nije u potpunosti propao…
IDS vs. LIBURNIJA PARKING
I parkiram svoj Deutz
Pred gazda Mehin plac…
(Zabranjeno pušenje)

Naoštrili su zube čelnici opatijskog IDS-a Roberto Žigulić i Marin Starčić, pa ih zarili ravno u vrat iznenađenom Vladi Leoniju, vlasniku tvrtke Liburnija parking. Neobičnim potezom u neobično vrijeme – usred sezone kiselih krastavaca – IDS-ovci su po prvi puta u dugo vremena zauzeli stav. I to ne bilo kakav stav, već stav argumentiran izvodima iz katastra, financijskim pokazateljima, usporedbama s drugim tvrtkama – ukratko rečeno, poprilično opsežnom dokumentacijom.
I iznijeli nekoliko teza s kojima se većina nas može složiti.
Prvo, bila je očita pogreška prepustiti parkirališnu koncesiju u Opatiji privatnoj tvrtki, umjesto da se ovim unosnim biznisom bavi neko gradsko poduzeće. U redu, da je koncesionar javna tvrtka, profit bi – sukladno razlici u načinu rada privatnika i javnih tvrtki – zasigurno bio daleko manji nego što ga ima Liburnija parking, ali jednako bi sigurno bio veći od 1,7 mlijuna kuna koliko sada Grad dobiva na temelju koncesije.
Drugo, gradski je parking totalni džumbus nesređenih imovinsko-pravnih odnosa, koji se velikim dijelom prostire na česticama na kojima ne bi smio – jer ili nisu u vlasništvu Grada, ili nisu upisane u odgovarajuće knjige.
I treće, parking u Opatiji definitivno jest preskup, i definitivno (negativno) utječe na odluku posjetitelja da provedu svoje vrijeme u ovom gradu.
IDS vs. GRADSKA VLAST
Kako je dobro
Kad si na vlasti
Jer Vlasta je bogata
I Vlasta te časti.
(Pips, chips & videoclips)

Iako će predstavnici IDS-a kazati da njihovo obraćanje javnosti nije usmjereno protiv gradske vlasti, duboko vjerujem da je tijekom njihovog jednosatnog izlaganja negdje na drugom kraju grada Ivo Dujmić podignuo glavu i uz prestrašen pogled kazao: ”Nešto užasno se dogodilo”.
Daleko od toga da je IDS-ova pressica o odnosima između Grada i gradskog parkirališnog koncesionara ozbiljan udar na temelje vladajuće koalicije, ali mogla bi ipak biti odlučujuća točka u stvaranju novih odnosa unutar stare koalicije – u kojima ne slušaju svi jednog čovjeka, nego jedan čovjek sluša svih i skupa s njima odlučuje.
Iako – zbog stranačkih i osobnih interesa – ne treba očekivati skori slom koalicije, očito je da se ona istrošila u postojećem obliku. Pa iako će se mnogima činiti da IDS istupa samo zbog ”zajeba” u MO Volosko, vjerujem da je – kao i na početku I. svjetskog rata – političko ”ubojstvo” nadvojvode Sclaunicha tek povod sukoba. Uzroci su dublji.
IDS vs. IDS
Sa-sa-sa sam protiv sebe.
Junak na junaka,sudar titana.
Sa-sa-sa sam protiv sebe .
Jedno je sigurno: pobediću ja.
(Skabo)

Tiskovna konferencija o pitanju važnom za Grad Opatiju, na kojem nisu bili najistaknutiji predstavnici IDS-a u tom istom Gradu – dakle, zamjenik načelnika Ernie Gigante Dešković i predsjednik Vijeća O’Brien Sclauinich – može se smatrati i ”konačnim obračunom” unutar stranke.
U njemu bi, prema svemu sudeći, novo vodstvo moglo, malo po malo, od svih centara moći i odlučivanja udaljiti staru garnituru – jednako kao što je i ona napravila s ekipom koja je IDS-om ”drmala” prije njih.
Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!