Tjedni retrovizor

retrovizorSve znate – tri događaja, tri teme, tri strofe… Još jedan tjedni retrovizor portala Liburnija.net je pred vama…
– Winter is coming
A bear there was,
A bear, A BEAR!
All black and brown,
And covered with hair!
(Narodna ”vesteroška”)

Iza nas je još jedno izdanje Liburnicona, opatijskog festivala posvećenog znanstvenoj i ”običnoj” fantastici, koje će ostati upamćeno po prvom međunarodnom gostovanju na svjetskoj razini – onom Guy Gavriela Kayja – te rekordnoj posjećenosti. Prvog dana festivala opatijskom školom ”prozujalo” je tristotinjak osoba, drugog dana i više nego dvostruko više, pa se s ukupnom brojkom od blizu tisuću posjetitelja Liburnicon uvrstio među posjećenije opatijske ”evente”, usprkos svom ograničenom dometu među ”mainstream” publikom.
A dojmljivo je bilo i zanimanje medija, koje je gostovanje G. G. Kayja uvrstilo u središnji dnevnik jedne od televizijskih kuća s nacionalnom pokrivenošću, a kako i ne bi – razgovorljivi pisac bio je dobro inspiriran opatijskim ambijentom i medicom, te dva dana proveo u neprestanom druženju s fanovima i novinarima.
Ovogodišnji Liburnicon stoga bi trebao značiti prekretnicu u njegovoj organizaciji – put prema većem proračunu (uz aktivnije sudjelovanje Grada i privatnih sponzora, koji bi trebali pronaći svoj interes; Grad kroz neplaćeni medijski prostor, a privatnici kroz promociju vlastitih proizvoda, koji uobičajeno na ovom festivalu ”idu k’o alva”) ili lijepu priču o vrhuncu slave prije pada.
Ljeto je još na vrhuncu, ali treba već početi s razmišljanjem o budućnosti – jer; ”winter is coming”…
– Vouvouvodi me na plažu snova…
More još uvijek baca mamce
Budale love se na njih
Dolje, na plaži, sve je isto,
samo ja i ti smo naša srca prodali usput…
(Jinx)

Mamce baca i gradska vlast – usred sezone (kiselih krastavaca) na svoje su udice njeni predstavnici stavili sočne priče o novim projektima, i sada čekaju naivce da ih čim čvršće zagrizu. Nije teško pretpostaviti što se događa – kapitalni projekti su ”na čekanju”; jer završetak natječaja za izvođače radova na sportskoj dvorani odgodit će žalbe sudionika, Dom umjetnosti (kao) stopirao je LRH pa ga više nitko ni ne spominje, a natkrivanje Ljetne pozornice tek je u fazi arhitektonskog sanjarenja…
Garaža na tržnici ima svoje probleme, ona na Slatini još i veće, pa nam treba neka nova ješka na koju će se zakačiti pokoji glas u jeku kampanje za nacionalne izbore. Tako se iz naftalina izvlače plaže, prvo pričom o obnovi kupališta Angiolina, koja je plasirana u javnost iako se još ne zna kada, kako niti kojim sredstvima bi se ono trebalo obnoviti (iako je jedan već osmišljen projekt ostao u ladicama nakon odlaska prošle vlasti), a njenim putem slijedila je i nova priča o plažama – realna i smislena valjda tek najtvrđim pristašama vladajućih.
– Parkirajte malo sa strane…
Somewhere we’ll sit parked in my car
Minutes turn into hours
We’ll watch the bright lights of the city
Just you and me. Dreaming…
(Lee Ryan)

Prepucavanje čelnika IDS-a Roberta Žigulića i Mladena Starčića, te vlasnika tvrtke Liburnija parking Vlade Leonija ponovo je vratilo pitanje parkinga u žižu javnog interesa. Jasno je da gradska parkirališna politika jednostavno vapi za osvježenjem i redizajnom, jer je opterećena mnogim problemima – od prostora koji se ne bi smjeli naplaćivati jer nisu u vlasništvu Grada ili su neucrtani, preko nelogično pobacanih skupih ”nultih” zona do cijena i vremena parkiranja koje naprosto odbijaju ljude od korištenja ove usluge.
Pitanje je samo hoće li se to dogoditi prije 2018. godine…
Davor Žic / Liburnija.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago
error: Content is protected !!