Tjedni retrovizor

retrovizorImamo puno posla, pa nećemo dužiti s uvodom.
– Nulti govor
Parole, parole, parole
parole, soltanto parole…
(Mina)

Zamislite sljedeći razgovor:
– Bok, šta ima?
– Zašto pitaš ako već znaš…
– Kako žena, djeca?
– Bolje nego u prošlom braku, dok su živjeli s tobom.
– A na poslu?
– Pa ti samo tražiš afere…
– Čujem da plaća nije baš nešto… Što planiraš po tom pitanju?
– Ponašaš se kao da nikad nisi čuo za krizu. Jednostavno nemam mehanizama da poboljšam tu situaciju…
– Pa dobro, hoću li ikad od tebe dobiti izravan odgovor?
– Sedam.
Tako, otprilike, izgleda komunikacija gradonačelnika Ive Dujmića kad na Vijeću ”odgovara” na vijećnička pitanja – izravan odgovor na postavljeno pitanje prije je eksces nego očekivana praksa, a konačno je, čini se, i sam gradonačelnik odlučio ukazati na tu činjenicu. Na portalu grada objavljen je izvadak iz zapisnika nedavne sjednice, u kojoj je sadržano pitanje HDZ-ova vijećnika Marka Ćorića i odgovor gradonačelnika Dujmića.
Ćorić: Pitam vas jeste li spremni demantirati u Novom listu ovo što ste izjavili 23. rujna ili ne. Ili se ovdje javno ispričati za ove izjave koje ste rekli da je bivša vlast kriva za ovo što se događa na prostoru Grada Opatije?
Dujmić: Vi se sad vraćate u prošlost, to bi bilo isto sada da malo karikiramo kad bih ja vas pitao odgovornost što je vaša stranka napravila ovoj zemlji. I svi oni koji su evo napravili i opljačkali ovaj narod. Da li ćete se izviniti građanima Hrvatske. Ajde, recite.
Nije u krivu Dujmić kad kaže da je HDZ-ova Vlada odgovorna za tešku situaciju u Hrvatskoj. Isto tako, nije u krivu niti kad kaže da oporba doista traži afere. Kao niti da Grad doista nema izravnih alata da utječe na gospodarsku krizu. Međutim, problem je u tome što ništa od toga nije odgovor na vijećničko pitanje. Umjesto da drži (političke) govore, gradonačelnik bi trebao posvetiti svoju pažnju tome da vijećnicima pruži konkretne informacije, pogotovo u slučajevima kada je postavljeno pitanje zatvoreno.
U konkretnom slučaju Marka Ćorića, pošten odgovor imao bi dva slova i glasio bi ”Da” ili ”Ne”.
– Na cesti
Ima jedna duga cesta,
koja vodi sve do raja;
to je cesta, cesta mira,
cesta mira i ljubavi!
(Vjerska)

Možda je upravo tako počela kataklizma o kojoj govori McCarthy u romanu ”Cesta” – prvo je vlast ignorirala građane, onda su građani nasuli kamenje na cestu, a na kraju su stigli kanibali i zombiji…
Međutim, čak i da nije, svejedno nije baš najbolja ideja ”otkantati” ljude koji gradonačelniku stižu sa željom da se dogovore – možda devet od deset njih planira potisnuti svoju ljutnju i gunđati sebi u bradu, no dovoljan je samo jedan građanin dovoljno isfrustriran ponašanjem opatijskog ”velikog vođe” da sve ode u tri…
– Kriza
Kad je sranje, više-manje,
svima nama se manje-više
crno piše, dođe mi da odem bilo gdje…
(Songkillers)

Gradski proračun je u krizi, rezat će se rashodi, gospodarska kriza je stisla, recesija rauba po svima…
Zvuči kao odlično vrijeme za zaduživanje, posebice za nerentabilne projekte, zar ne?
Davor Žic / Liburnija.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

1 year ago

Tjedni retrovizor

10 years ago

Tjedni retrovizor

10 years ago
error: Content is protected !!