Tjedni retrovizor

retrovizorKraj prosinca i početak siječnja u mom su poslu jedno od najgorih doba godine – prvo te ubiju razni domjenci, druženja, humanitarne akcije, proslave i slične prigodne stvari, kao i ideja nekog luđaka da Badnju večer upropasti lošim video-instalacijama na Slatini, da bi nakon toga bio muk…
Kad prođe Nova godina, vrijeme stane – ništa se ne događa, nitko ništa ne radi, i odjednom, iz situacije kad si morao trčati s jednog događaja na drugi, sad se nađeš u situaciji da lupaš glavom o stol jer nemaš pojma što da sutra objaviš.
U takvom razdoblju dobro dođu i ovakve teme…
– Mambo No. 5
I put my hands up
I put my hands up
I guess I’m guilty
Hands up
I must have done whatever you accuse me of
I stand up to hear your judgment
It’s always guilty…
(Toše Proeski)

U kontekstu posla, Pust dočekujem s miješanim osjećajima – na početku sam jednostavno zahvalan što uopće postoji neki događaj, negdje, nekad… Ali, kasnije, kad krenu izvještaji s pijanki i maškaranog ludila u kojem si, okrutnom igrom sudbine, primoran biti jedina (donekle) trijezna osoba, čitava priča brzo postane štufna….
Srećom, još uvijek smo u ovoj prvoj fazi – u kojem se otvaraju maškarani tanci, u kojoj se dižu razni mesopusti na razna rasvjetna tijela, i koji služi kao ”stvarnoživotna” varijanta pregleda događanja sličnih ovome koji upravo čitate, jer Pust je kriv za sve loše što se dogodilo prošle godine (što bi u ovom konkretnom slučaju, značilo – za sve što se dogodilo prošle godine), stoga je nekakva revizija ključnih događaja nužan preduvjet suđenja.
Žejanci su već prosudili da su sportske dvorane, Credo banka i Zdravko Mamić glavne teme iz 2011. godine, a veselim se saznati koje su sve opačine izabrali njihovi ”pusni kolege” iz ostalih liburnijskih mjesta.
– Lako Reorganizani Hoteli…
You spin me right round, baby
right round like a record, baby
Right round round round
You spin me right round, baby
Right round like a record, baby
Right round round round…
(Dead or Alive)

Kad pročitam vijest o promjeni direktora hotela u sastavu Liburnia Riviera Hotela, uvijek zamislim da se to događa pod budnim okom animacijskog tima. Ekipa izvježbana za razgibavanje starih Talijanki pokrene CD-player u kutu prostorije s kojeg se začuje You spin me right round (right round) a svi direktori hotela mahnito počnu trčati oko stolica postavljenih u centru prostorije.
I kad muzika stane – netko sjedne u fotelju Ambasadora, a netko hotela Ičići…
– Bijeli tjedan
Cijelo selo smrce bijelo, joj
cijelo selo smrce bijelo, joj
prodaj stoku da kupimo koku
aj do moga, unisti nas droga, joj
(DJ Krmak)

Moram priznati, zaintrigirao me naslov u novinama koji je govorio kako su velike gužve na granici zbog toga što u zapadnoj europi počinje ”bijeli tjedan” tijekom kojeg će Hrvati potrošiti milijune eura i milijarde kuna na ”bijele radosti”…
A kad tamo – radi se o skijanju…
Davor Žic / Liburnija.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

2 years ago

Tjedni retrovizor

10 years ago