Tjedni retrovizor

retrovizorZa zebnjom i oduševljenjem gledam kako nam se približava maškarano vrijeme – a ono što me posebno veseli i što doživljavam vrlo interesantnim jest da će ljudi na referendum o ulasku u Europsku uniju ući još glava punih alkoholnih para, od prve ”prave” maškarane večeri, one koja će uslijediti nakon što se diljem Liburnije ovog utorka začuje Antonjski rog…
Maškara ćemo se, vjerojatno, imati prilike uloviti u nekom od narednih tjednih retrovizora, a ovaj ćemo započeti Europskom unijom…
.
– Junajt, junajt Jurop…
Mi smo širili europsko jedinstvo,
od jutra do mraka prestajali nismo…
(Mucalo)

…točnije, razgovorom s pomoćnikom ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvojem Marušićem, koji je na našem portalu iznio nekoliko činjenica o pristupanju EU.
Kako se intenzivira kampanja za ulazak u EU s jedne strane, i gunđanje protiv ove organizacije s druge strane, sve češće čujem argument koji otprilike kaže – ”ja ću glasati protiv EU, jer nam vlast stalno govori o tome kako će nam tamo biti super, a bez da iznese neke mane. Ništa ne može biti tako dobro, i tu nešto smrdi”. Takva logika ima nekog smisla, iako nedostatak podataka (o manama) ne znači nužno i njihovo postojanje (primjerice, to što nitko ne govori lijepo o Adolfu Hitleru, ne može se uzeti kao argument jednostranog prikaza i reći da ”tu nešto smrdi”).
Ipak, bez obzira na ”slabašne” argumente euroskeptika i eurofoba, odlučio sam na referendumu glasati protiv ulaska. Zašto? Osim činjenice da volim biti u manjini – dakle, uvjeren sam da će referendum proći – i da zaštitim svoje demokratsko pravo glasa. Naime, kako ja trenutačno doživljavam situaciju oko ulaska u EU jest da u čitavoj toj priči postoji jedan demokratski deficit. Odnosno, političke elite dogovorile su se da je to za nas najbolje, i da će se to dogoditi htio ja to ili ne; da je referendum koji bi trebao biti vrhunski izraz volje suverena, odnosno naroda, tek pusta formalnost koja dolazi post factum odluke o ulasku i može je samo potvrditi. Zbog toga svega nitko se niti ne trudi da me uvjeri da glasam za – baš ih briga, kad su sigurni u većinsku podršku i bez nekog truda.
Eto, čisto da spasim demokraciju, ja ću biti protiv. Jer princip stavljam ispred (eventualne) dobiti i vlastite dobrobiti.
– Rođendanska čestitka
Glory days well they’ll pass you by
Glory days in the wink of a young girl’s eye…
(Bruce Springsteen)

Okej, ne može se reći da su ”dani slave” prošli za Kulturni front, ali Boss mi je nekako bolje legao za ovu priču nego neki rođendanski pjesmuljak. Kazao je Marušić da će Europska unija dignuti vrijednost opatijskog brenda – nisam siguran je li mislio na Liburnicon, koji je najbolja stvar što ju je Kulturni front iznjedrio u svome prvom destljeću postojanja – ali vjerujem da se on sasvim sigurno, i s punim pravom, može uvrstiti među hotel Kvarner, villu Angiolinu, lungomare i Balinjeradu kao jedan od sastavnih dijelova opatijskog kulturnog, povijesnog i turističkog proizvoda.
U biti, kad čovjek malo bolje promisli, najbolji opatijski projekti dolaze iz sektora udruga – Barufe, Liburnicon, Liburnia Film Festival, Liburnia Jazz Festival – uz izuzetak onih koje organizira Park prirode Učka.
Priča o Kulturnom frontu, zapravo, priča je o Opatiji s negativnim predznakom – dok je KF bio ”malen i jadan”, Opatija je bila jaka i moćna, da bi se tijekom godina situacija mijenjala u korist SF&Fantasy ekipe… Čisto da čovjeka bude strah pomisliti u kakvom će se gradu proslaviti 20. godišnjica postojanja ove vrijedne udruge.
– Satnica
I get money, money is got (I I get it)
I get money, money is got (I I get it)
I get money, money is got (Yeah)
Money I got, money is got (I run New York!)
(50 Cent)

Vidjeh da ste se uznemirili na našim Facebook stranicama nakon teksta o zadnjem Gradskom vijeću na kojem se većina vijećnika nije pojavila, pa rekoh – čisto iz zlobe – što vam ne bih dao još malo materijala da ih mrzite.
Daklem, prošlotjedna sjednica potrajala je sat vremena. Sudjelovanjem na sjednici vijećnik dobiva naknadu od 500 kuna… Što znači da su gradski vijećnici na svojoj zadnjoj sjednici bili plaćeni 500 kuna po satu rada. Pa vi recite da postoji bolji posao…
Davor Žic / Liburnija.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

10 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago
error: Content is protected !!