Tjedni retrovizor: Analiza prijevremenih izbora

retrovizor_2012

Tema tjedna, ako pogledate omjer tekstova na našim stranicama, ali i ako uzmete u obzir da su politička događanja možda ne važnija, no svakako pogodnija za diskusije od društvenih aktivnosti, prijevremeni su izbori za načelnika i Vijeće Općine Matulji i rezultati koje smo objavili sinoć, a potvrdili jutros.

No, kako razumijemo da nisu svi stanovnici Liburnije zainteresirani za političke aktivnosti u Matuljima – štoviše, ako je suditi prema izlaznosti koja je jedva premašila trećinu ukupnog biračkog tijela, nisu ni mnogi stanovnici Matulja – tako smo već u naslov stavili upozorenje o čemu se u Tjednom retrovizoru radi, da se ne biste slučajno zajebali. Ako jeste, nema veze, prestanite čitati dalje i pričekajte sportske vijesti koje ćemo vjerojatno objaviti negdje tijekom poslijepodneva.

OK, dakle vas par koji ste ostali ste fanatici političkih analiza, stoga ste već vjerojatno napravili vlastite tablice, kalkulacije, izračune i proračune, omjere snaga u ”pita-dijagramima” i strateške mape vijećnice s linijama prodora lijevih i desnih i taktičkim svrštavanjem onih ”ukliještenih” u sredini… Stoga će vam ovo biti dobra prigoda da potvrdite svoje uvjerenje ili, ako je ono suprotnog stava, odbacite naše stavove uz dobro poznati argument ”joj, što ovaj sere”.

Evo, za početak dvije teze koje su u suprotnosti – Mladen Prenc je izgubio izbore, a PGS-IDS, čiju je listu nosio, su izborni pobjednici. Oni su, naime, u najkomotnijoj situaciji – imaju svoja sigurna mjesta u Vijeću, ako to budu htjeli među njima će najvjerojatnije biti i ono predsjedničko, i mogu mirno čekati rasplet načelničkih izbora kako bi pružili ruku pobjedniku i formirali stabilnu većinu koja će dati podršku izabranom načelničkom timu. Jer, po svemu što se govorilo u predizbornoj kampanji, jedini pravi njihov izborni program bila je – stabilnost. Uostalom, sve drugo u situaciji u kojoj se Vijeće i izvršna vlast konstituira niti godinu dana pred redovne izbore bila bi prava ludost.

Ako je lista IDS-a i PGS-a pobjednička, makar zajedno imali mandat manje nego prije tri godine, onda je još i više pobjednička lista SDP-a i HSU-a koja je u odnosu na 2013. udvostručila broj svojih vijećnika, i skočila sa tri na šest ruku u Vijeću. Potvrdila se tako teza da je SDP pojedinačno daleko najjača stranka u Matuljima, koja bi vjerojatno i bez podrške umirovljenika mogla osvojiti četvrtinu glasova, ili da je u najmanju ruku najdiscipliniranija, jer u situaciji slabe izlaznosti bilježi rezultate iznad očekivanja. Ipak, i sa takvom snagom mogli bi ostati ”kratki” ukoliko ju ne uspiju kapitalizirati na izborima za načelnik, gdje u drugi krug njihov lider Mario Ćiković kreće s drugog mjesta, ali uz zaostatak ravan statističkoj grešci.

No, ta statistička greška argument je zbog kojeg se pobjednicima mogu nazvati i liste okupljene oko platforme Bolji Matulji koje su za načelnika podržale relativnog izbornog pobjednika Miodraga Šarca. Dok je taj rezultat uistinu bio povod za slavlje, jer bez obzira na široku podršku, realno je bilo očekivati laganu prednost Ćikovića koji je ”branio titulu”, teško je odbaciti tezu da je pet lista u utrci za Vijeće doživjelo poraz, iako su sa ukupno sedam ruku u Vijeću zasad najbrojnija skupina. No, u odnosu na deset vijećnika s kraja prošlog mandata, pa i u odnosu na devet s početka (razlika je u Robertu Matulji koji je iz PGS-a prešao u HDZ) sedam je znatno manji broj.

Ipak, posebnost ovih izbora jest u činjenici da u manje od godinu dana svi ostvaruju pravo na ”reprizu”, koje će, vjerojatno, najviše koristiti ekipi iz platforme Bolji Matulji koja će morati odlučiti hoće li na redovnim izborima nastupati s jednom listom ili i dalje s pet odvojenih. Neulaskom LIST-a u Vijeće, izgubili su jedan mandat koji je otišao SDP-u, no ključno je pitanje: hoće li bolja pozicija po d’Hondtu moći nadoknaditi ”negativnu sinergiju” koju su u ovom ”eksperimentu” ostvarili HDZ i HNS?

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

9 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago
error: Content is protected !!