Tjedni retrovizor: Election Special, Take Two

retrovizor_2012

Finili su, Mare, bali! Glas naroda je rekao svoje – dobro, dio glasa naroda, njih između 30 i 40 posto, jer ostali nisu izašli na izbore – i rekao je to poprilično jasno, jer dvojica pobjednika svoje su protukandidate nadjačali s uvjerljivom razlikom.

I život ide dalje – u Matuljima, doduše, nešto brže, jer načelnik Ćiković koji je iz nedjeljnog sraza izašao pobjednonsno ne mora prolaziti kroz proces prijenosa ovlasti i učenja kako upravljati općinom, budući da mu je ovo drugi mandat u nizu. U svakom slučaju, trebao bi biti izazovniji nego prvi – njegova ”ekipa” u Vijeću nešto je ”tanja” nego u prošlom mandatu, kada je od 15 vijećnika mogao računati na podršku njih sedam (uz koaliciju SDP-HNS, načelno su ga podržavali i po jedan vijećnik Akcije mladih i nezavisne liste Vinka Surine). Danas je broj vijećnika isti na načelnikovoj strani isti, ali je na ”drugoj strani” veća gužva jer se ukupan broj vijećnika povećao na 17.

Promjenu je doživio i zakonodovani okvir, jer izmjenom zakona sada je uvjetovano da se kod ”blokade rada” općinske uprave, odnosno situacije u kojoj Vijeće ne želi prihvatiti proračun koji predlaže načelnik raspuštaju oba tijela. Prema izjavi nakon objave rezultata, čini se da Ćiković planira takvoj mogućnosti doskočiti ”ponudama koje se ne odbijaju”, odnosno projektima poput RZ Miklavija i uređenja centra Matulja koje, očekuje, ”moraju” podržati svi vijećnici.

U sličnom ”sosu” našao se i novi načelnik Lovrana Alan Sanković, koji je napravio velik podvig zbacivši iz vladajuće pozicije dugogodišnjeg načelnika Emila Gržina. No, nakon što splasne euforija, prvi član Akcije mladih izabran na čelnu izvršnu funkciju suočit će se s ozbiljnim izazovima – može li provesti sve svoje odluke i u ovakvom sastavu Općinskog vijeća, u kojem je petorici zastupnika SDP-a, HNS-a, i nezavisnog Drage Korošaka podršku dao i IDS što im je dovoljno za većinu?

Doduše, sudeći prema dosadašnjim kontradiktornim izjavama predstavnika IDS-a, koji su prvo kritizirali Emila Gržina i donedavnu vlast, zatim mu pružili podršku te na kraju tvrdili da nemaju preferencija za načelnika, nitko se ne bi trebao iznenaditi ako na prvoj konstituirajućoj sjednici dva vijećnika IDS-a osvanu uz bok trojke koalicije AM-LIST-PGS…

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net