Tjedni retrovizor: Hitna je bitna!

retrovizor…svakog dana proteklog tjedna pisalo se i razgovaralo o reformi Hitne, s posebnim osvrtom na situaciju u Opatiji i na Liburniji. Tim događajima pozabavit ćemo se u ovom Tjednom retrovizoru portala Liburnija.net…
”Hitna pomoć u roku od 10 minuta od poziva u urbanim sredinama, a 20 minuta od poziva hitne u ruralnim dijelovima Hrvatske, te ukupno jedan tzv. ‘zlatni sat’ od dojave do dolaska pacijenta u hitni bolnički prijam, koji povećava šanse za preživljavanje od 30 do 50 posto, ciljevi su reforme Hitne medicinske pomoći (HMP)”. Bilo je to krajem veljače.
Devet mjeseci kasnije, reforma je rođena, ali retorika se znatno promijenila – umjesto tapšanja po leđima zbog sveopće dostupnosti Hitne pomoći diljem Hrvatske, u medijima su se ”zavrtile” međusobne optužbe.
Glavna teza u javnosti sada je – reforma je prihvaćena i usvojena, na brzinu, bez da je o njoj provedena javna rasprava koja bi otkrila eventualne nedostatke i rupe u sustavu. Međutim, to baš i nije tako – odnosno, točno je da se o reformi nije raspravljalo, ali za to nije kriv ”kratak” rok njena uvođenja. Ako se nešto priprema više od godine dana, a službeno je najavljeno i devet mjeseci prije samog početka, onda se ne može tvrditi da nije bilo dovoljno vremena za raspravu.
Takav argument donekle bi trebao i promijeniti pitanje u koga treba uprijeti prst zbog nesretnih slučajeva, odnosno smrti koje su pratile ”inauguraciju” novog ustroja HMP – krivi su apsolutno svi! Prije svega, ministar zdravstva Darko Milinović, koji je polusmišljene ideje i planove, zapakirane u omot od atraktivnih statistika i ukrašene mašnom lijepih želja, prozvao ”reformom”. Drugo, Primorsko-goranska županija i župan Zlatko Komadina kao odgovorna osoba, koji su navedenu ”reformu” prihvatili bez pogovora i bez previše argumenata koji bi se protivili njenom uvođenju, čak i zatraživši nižu razinu medicinske skrbi od one koja je na koncu i uvedena.
Treće, krivi su svi sudionici političke javnosti, koji su trebali djelovati proaktivno – odnosno, raspravu oko reforme i ukidanja HMP, te potpisivanje peticija i slanje razglednica pokrenuti na vrijeme, kako bi se reforma i promijenila na vrijeme, a ne samo istaknula njena loša provedba a posteriori. Četvrto, krivi smo mi – mediji. Manje je tekstova posvećenih reformi HMP izašlo u proteklih devet mjeseci, nego u posljednjih devet dana – zakazali su analitičari zdravstvenog sustava, novinarski specijalisti, ali i mi ostali koji smo jednostavno trebali više pažnje posvetiti ovoj temi od visokog značaja za život javnosti. Manjak stručnosti i specijalističkog znanja u sferi zdravstva nije isprika za manjak interesa….
I konačno – krivi ste vi. Jebiga, ljudi, radi se o vašim životima, pa mogli ste se malo raspitati što se to događa oko vas…
Uglavnom, sada kad smo ”locirali i distribuirali” krivnju, možda je vrijeme da se malo odmaknemo od te neproduktivne metode javne rasprave… Tada bi se, možda, naši vrli javni predstavnici – postavljeni na svoja mjesta kako bi zastupali interese stanovnika ovog grada, područja, županije ili države – doista i potrudili oko toga da se pronađe neko zadovoljavajuće rješenje koje bi ispravilo katastrofalnu situaciju u kojoj smo se našli… Upiranje prsta neće nikome pomoći (osim na izborima).
Davor Žic / Liburnija.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

10 years ago

Tjedni retrovizor

10 months ago
error: Content is protected !!