Tjedni retrovizor: Inventura vol.1

retrovizorPrvi radni dan u tjednu ovog puta nije ponedjeljak, ali kao da jest – tjedni retrovizor spreman je za vaše poglede. S jednom izmjenom u odnosu na uobičajena pravila: nalazimo se u posljednjem tjednu 2011. godine, što znači da je ovo posljednji tjedni retrovizor kojeg ćete pročitati prije bacanja starih kalendara.
Stoga, ovo je idealna prilika da napravimo inventuru i pogledamo što sve ide u ”ropotarnicu prošlosti” zajedno s kalendarima – ispod uvoda nalazi se top lista pet događaja, osoba i stvari koje su obilježile godinu na odlasku.
Natočite šampanjac pa krenite…
10. Špor(ts)ka posla
Nije se toliko prašine diglo oko jednog običnog spaljivanja otkako je Žele shvatio da limeni pust ne gori jednako dobro kao njegovi slamnati frendovi – početak izgradnje opatijske sportske dvorane u crno je zavio čitavo susjedno područje, od Komunalca do osnovne škole. A iza ”dimne zavjese” koja je pratila prve radove na čišćenju terena sportske dvorane, sakrila se alarmantna priča: zbog kredita koji je dignula na ime izgradnje sportske dvorane, te na ime održavanja, Opatija će ”u dim” bacati milijunske iznose svake godine… Ako bude imala. Ako ne – jebiga, ionako je investitor tvrtka ”Opatija 21”, pa nek se već snađu.
U međuvremenu, u kastavskoj dvorani već se na veliko igra, dok će i matuljska skoro biti ”pod krovom”, a nešto se u posljednje vrijeme i Lovranci prijete izgradnjom sportske dvorane. Što je zajedničko ovim trima dvoranama – kad ih staviš na kup, koštat će otprilike koliko i ona opatijska…
Međutim, čini se da kaos koji je u gradskim financijama izazvala sportska dvorana nije ništa naprema kaosu koji se tijekom prošle godine događao u opatijskom sportskom savezu – nakon što je lukavo izlobirao svoju predsjedničku kandidaturu, Fernando Kirigin našao u poziciji (ne)suverenog vladara opatijskog sporta, uz čelne pozicije u sportskom savezu i vijećničkoj komisiji za sport. Ipak, izgleda da se okoštale strukture teško mijenjaju, pa bi možda onaj šumski požar koji je pratio početak radova na sportskoj dvorani i ovdje mogao biti dobrodošao, da istjera divlje zvijeri iz njihovih dugogodišnjih brloga, te sve glodavce natjera u bijeg…
U sjeni svega toga, NK Opatija tiho je proslavila svoj stoti rođendan. Jedini je problem što su u feštarskom raspoloženju, suca zamijenili za piñatu.
Za daljnje čitanje, preporučamo:
Halucinacija Davora Žica: Događanje naroda
Fernando Kirigin novi predsjednik Sportskog saveza @ Opatija
VIDEO: NK Opatija – Remi u prijateljskoj utakmici
9. Lupus in fabula
Vuk je u ovoj priči stigao u Park prirode Učka, što ne iznenađuje, jer gore su bili i svi ostali – neki su stigli na Učkarski sajam, neki na Božićnu bajku uz Djeda Mraza, neki pobjegli od ljetnih vrućina, neki krenuli u lagane šetnje, a neki su se baš namjerili na vuka…
Za daljnje čitanje, preporučamo:
FOTO: Božićna čarolija za pamćenje @ Učka
FOTO: Tradicija opet oživjela na Učkarskom sajmu @ Poklon
FOTO: Javna tribina o pojavi vuka @ Učka
8. Godina koze
Bila je ovo velika godina za opatijski IDS. Krenuo sam prelistavati stare unose, i shvatio da se istrodemokrati nalaze među njima, barem na mjesečnoj – ako već ne na tjednoj, bazi… Uz toliko eksponiranu kozu, nije niti čudo što su se počeli pojavljivati vukovi.
Uglavnom, u siječnju su se lovili zaostaci iz proteklih mjeseci – etički je odbor kaznio stranačke uzdanice, Deškovića i Starčića, opomenama zbog javnog svađanja nakon afere s portalom ”Opatijadanas.com”. Ipak, nakon toga živjeli su sretno do kraja života – Ernie Gigante Dešković postao je riječki pročelnik za kulturu, a Marin Starčić (p)ostao je dugogokosi hipi. Živjelo se tako u idili sve dok Roberto Žigulić nije sa svojim partizanima napravio prevrat i preuzeo vlast, osudivši bivšeg predsjednika na smrt učestalim vješanjem pred očima javnosti.
Kraj.
Za daljnje čitanje, preporučamo:
(G)LO (K/B)ALNO – Povlastice
Opatijski IDS konsolidirao redove
Dešković se kandidirao za mjesto pročelnika kulture Grada Rijeke
7. S ravnatelji i bez njih…
Opatija i Split imaju više zajedničkih stvari nego što se može pomisliti na prvu loptu. Prije svega, tu su gradonačelnici neobičnih frizura koji gospodarski program temelje na riječi ”kruzeri”, tu su i klubovi koji slave sto godina postojanja, a imaju i centralne ustanove u kulturi koje očito mogu funkcionirati bez čelne osobe punih godinu dana.
Tamo negdje u ožujku objavili smo da Festival Opatija još uvijek nema ravnatelja. Pola godine kasnije objavili smo istu vijest. Par mjeseci kasnije, saznalo se tko će nastupati za Novu godinu, i za koju cifru, ali još se uvijek nije znalo tko će Gibonniju nakon nastupa uručiti ček…
Prije nego što je izabran novi ravnatelj, stručni žiri izabrao je najbolja rješenja za natkrivanje Ljetne pozornice, i ispostavilo se da struka i Grad imaju poprilično oprečna razmišljanja o arhitekturi – izgleda, utoliko gore po struku…
I sad, nakon što je javno objavljeno ono što se ”tajno” govorilo punih godinu dana – da će Festival Opatiju ponovo preuzeti Rajna Miloš, pitanje jest – pa što se toliko čekalo?
Za daljnje čitanje, preporučamo:
Rajna Miloš nova ravnateljica Festivala Opatija
VIDEO: Gibonni za Novu na Ljetnoj @ Opatija
Festival još uvijek bez ravnatelja @ Opatija
6. Oko 125.000 rezultata (0,23 sek)
Pitamo li Google tko je najpopularniji Opatijac ove godine, siguran sam da bismo došli do nekih zanimljivih otkrića. Ako je suditi prema našoj tražilici, ali i broju pročitanih tekstova, najtraženija osoba iz Opatije nije niti Šajeta, niti Ivo Dujmić, a niti Žuži Jelinek…
Zanimljivo je to – prije godinu dana, za Srđanu Jevtić i njene kulinarske sposobnosti znali su tek posjetitelji Skalinade ili gosti Monokinija. Valjda, kao što poslovica kaže, prorokom ne možeš postati u vlastitom selu, pa je i Srki morala otići u Zagreb da bi postala poznata u Opatiji.
A Masterchef je ključna riječ koja je otključala vrata slave za Srđanu, i pretvorila je – bez sumnje – u opatijsku (i liburnijsku) osobu godine 2011.
Za daljnje čitanje, preporučamo:
Razgovor: Deniz Zembo ‘prvi’ MasterChef
FOTO: Srđana i mali kuhari za pomoć potrebitima @ Adriatic
Čestitke Srki!!!
Nastavak Retrovizora slijedi sutra…
Davor Žic / Liburnija.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

11 years ago

Tjedni retrovizor

10 years ago

Tjedni retrovizor

8 years ago