Tjedni retrovizor: Posljednji pogled

Tjedni retrovizor: Posljednji pogled

Od tri, dvije kornjače još uvijek žive sretnim i zadovoljnim životom na Frlaniji...

Ovaj Tjedni retrovizor po mnogočemu će se razlikovati od svih prethodnih. Prije svega, po tome što je – posljednji. Nakon više od 11 godina, stiglo je vrijeme da „umirovimo“ kolumnu koja je, tijekom najvećeg dijela tog razdoblja, bila jedini kritički medijski prostor u našem kraju. Skupa s Tjednim retrovizorom, barem na neko vrijeme, umirovit ću i samoga sebe…

Prije 12 godina, u listopadu 2009. godine, Nikola Cvjetović i ja počeli smo stvarati jednu medijsku priču koja je nadrasla sva naša početna očekivanja i dobila vlastiti život. Portal koji je život započeo kao Liburnija.net, ubrzo se proširio i na susjedne istarske krajeve, ali i Viškovo, Klanu i Rijeku, što je reflektirao i njegov novi naziv: Pod Učkun. Priču smo nadogradili novim medijskim projektima, portalima koji prate zbivanja u gotovo svakom kutku naše regije, a naš uski krug proširili sjajnim novim kolegama, izvrsnim novinarima, fotoreporterima i snimateljima kojima je „biti na terenu“ predstavljalo (i još uvijek predstavlja) jedini način bavljenja novinarstvom koji je prihvatljiv.

U svo to vrijeme objavili smo više od stotinu tisuća tekstova, fotogalerija, video-priloga, ali i pokrenuli vlastitu produkciju iz matuljskog studija. Ukratko, daleko smo stigli. I puno smo radili. A predan i ozbiljan rad, koliko god zadovoljavajući bili njegovi rezultati, dovodi do umora. Kao i u svakom poslu, zamor materijala je normalna stvar.

Primopredaja kornjači 14. travnja 2010.

Tijekom posljednjih godinu dana, primijetio sam da strast koja me vodila u početku ovog projekta, uzbuđenje u prvim danima buduće regionalne mreže, napetost prilikom pisanja ekskluzivnih vijesti, želja da budemo prvi, brži i točniji od konkurencije… Da sve to polako ustupa mjesto umoru. Na adrenalinu i kavi može se raditi neko vrijeme, ali nakon 12 godina „na terenu“, stigao je trenutak da „stresem prašinu“ sa sebe i počinem.

Posljednji izbori pokazali su da su u politici promjene često dobra stvar. No, na portalu Pod Učkun i mreži Novinet neće se dogoditi promjene. Oni će i dalje ostati najbrži, najpouzdaniji i najbolji izvor vijesti sa terena. Razlika će biti samo u ponekom potpisu, ali suština koju smo stvarali 12 godina ostaje nepromijenjena.

Zato sa zadovoljstvom – kao možda i najdugovječniji glavni urednik u medijima ove regije – predajem svoje obaveze drugim kolegicama i kolegama, koje nastavljaju našu provoditi našu misiju i ostvarivati našu viziju.

Koliko će trajati ova „hibernacija“? Teško je reći… Svakako neće trajati zauvijek. Kao što neće biti niti „apsolutna“. Vjerujem da će mi kolege tu i tamo otvoriti svoj virtualni prostor za pokoji komentar, emisiju ili drugi doprinos. No, svoj svakodnevni fokus preselit ću na druge teme, na neke nove borbe u nekim drugačijim „arenama“.

A tebi, dragi moj čitatelju, koji si me pratio na ovom putu, nije dovoljno reći hvala. Zapravo, nakon tisuća napisanih tekstova i milijuna riječi koje su prošle kroz moju glavu i moje prste, još uvijek je teško naći one prave za oproštaj.

Možda je, zato, najbolje biti jednostavan. Ostajte mi dobro i – nemojte ča zamerit!

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net