Tjedni retrovizor: Postizborna analitika

Ključni trenutak prošlog tjedna dogodio se u nedjelju. Naravno, radi se o izborima čiji su rezultati pokazali zanimljive odnose snaga među vodećim akterima političkog života na Liburniji. Cijeli prošli tjedan bio je podređen predizbornim temama, pa je onda sasvim u redu da i ovaj Tjedni retrovizor posvetimo upravo njima.

U najkraćim crtama, analiza rezultata izgleda ovako: Najdeblji kraj izvukli su IDS, HSU i HDZ, dobro stoje nezavisni i “treće opcije” poput Akcije mladih, a najviše razloga za zadovoljstvo može imati SDP koji je značajno popravio svoj rezultat u odnosu na protekle izbore.

Možda najveće iznenađenje izbora je katastrofalan učinak IDS-a koji je praktički ispao iz svih lokalnih parlamenata. U Dragi se nije niti natjecao, u Matuljima i Kastvu nije uspio prijeći prag s koalicijskim listama, dok je u Lovranu i Opatiji koalicijska lista prešla prag, ali samo s jednim vijećnikom – koji nije član IDS-a. Najniža je to točka ove regionalne stranke na dugom putu prema dolje od prvih lokalnih izbora na kojima je osvajala uvjerljive većine u mjestima poput Matulja i Opatije. Nekad najjačoj liburnijskoj opciji sada predstoje četiri godine za novi početak.

Niti HSU nije pronašao svoj put do birača, iako su ostali “živi” na političkoj sceni, zahvaljujući marljivom radu stranačkih lidera kao u Lovranu i Dragi, ili koalicijama s SDP-om u Matuljima. Opatijska izborna situacija pokazala je kako je vrijednost “penzionera” u tom gradu, koji su prije četiri godine dobili isti broj mjesta u Vijeću kao i SDP, bila značajno precijenjena. Ne znači da su umirovljenici zreli za otpis, samo trebaju preispitati svoju “političku ponudu” i redefinirati svoj identitet.

Što se HDZ-a tiče, u Lovranu je osvojio standardno jedno mjesto u Vijeću. A tri vijećnička mjesta ove stranke u Matuljima, zbog Vijeća “manjeg formata”, vrijede više nego prije četiri godine. I bez njih će se teško slagati većina u Vijeću. Iva Letina ponudila je nešto drugačiji program od konkurenata i gotovo uspjela iznenaditi u “dvoboju” nekadašnjih suradnika Vedrana Kinkele i Eni Šebalj. No, u ostalim mjestima, HDZ je podbacio. U Mošćeničkoj Dragi su vodili agresivnu neslužbenu kampanju protiv aktualnog načelnika Riccarda Staraja, no mještani su im vrlo jasno poručili da to “ne prolazi”. Iako je HDZ u Ratku Salamonu imao načelnika Drage u dva mandata, svima je bilo jasno da je to rezultat pojedinca, a ne stranke. Svima, čini se – osim članovima HDZ-a. Najveći podbačaj HDZ je doživio u Opatiji – nakon praktički dva desetljeća u lokalnoj politici, Marko Ćorić uspio je tu stranku spustiti na “one man band”. Odnosno – samog sebe. Tijesna suradnja s Ivom Dujmićem kanibalizirala je HDZ: dio članova i simpatizera odustali su od stranke, drugi dio odlučio je ne gubiti vrijeme na posrednika i svoj glas odmah dati Dujmiću, a rezultat je svega jedan vijećnik i mizernih 8 posto glasova.

Akcija mladih – uglavnom u suradnji s Unijom Kvarnera, pa i PGS-om – može biti generalno zadovoljna ukupnim dojmom. Iako se rezultat u odnosu pred četiri godine, ukupno gledano, ponešto pokvario, ipak su ostali druga najjača opcija na razini Liburnije, nakon SDP-a. Sjajan rezultat u Opatiji spada među najugodnija iznenađenja ovog izbornog ciklusa, dok u Kastvu ipak nije bilo dovoljno snage za novi “izazov” Mateju Mostarcu. Da je oporba u protekle četiri godine više ponudila, možda bi ga odvukli u drugi krug gdje je “sve moguće”, no ovako moraju biti zadovoljni s titulom vodeće oporbene opcije. U Matuljima je rezultat AM u suradnji s PGS-om i Unijom Kvarnera bio ispod očekivanja, no u polariziranoj situaciji, treća opcija mora ponuditi jasnu ideju razlike (što je uspjelo, primjerice, u Opatiji). Očekivanja su vjerojatno bila veća i u Lovranu, no prema rezultatima prvog kruga, drugi bi ipak mogao biti – samo formalnost.

Zašto se SDP može smatrati relativnim pobjednikom izbora? Pa, praktički u cijeloj Liburniji izvukli su se iz dosadašnjih “kobasica-koalicija” i okušali samostalno pred biračima, a praktički svugdje ostvarili su rezultate iznad očekivanja. Vedran Kinkela nadmašio je i optimistične procjene s više od 1.700 osvojenih glasova, dok pet mjesta u Gradskom vijeću Opatije čini porast od 250 posto za ovu stranku u odnosu na prošle izbore, i to u situaciji kada je bilo manje “stolica za podjelu”. Uz pristojan rezultat u Dragi i Lovranu, Matej Mostarac i kolege iz Kastva s “dvostrukim slavljem” u prvom krugu potvrdili su socijal-demokrate kao vodeću liburnijsku opciju. Ipak, prije nego što se opuste, vrijedi uputiti upozorenje: ne tako davno istu titulu nosio je IDS.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net