Tjedni retrovizor: Retropustiva

Možemo li bez Pusta u Tjednom retrovizoru koji pada nakon Antonje? Naravno da ne možemo – maškare su preuzele vlast diljem Liburnije (neki bi rekli da nije velika razlika u odnosu na dosadašnju situaciju) i započelo je razdoblje u ovom kraju toliko važno i voljeno da je nazvano petim godišnjim dobom. Zato smo mu odlučili posvetiti i cijelo ovo izdanje naše rubrike ponedjeljkom koja predstavlja najvažnija događanja iz proteklih sedam dana – čitava sedmica bila je obilježena maškarama, pa je red da to i ovdje istaknemo i podsjetimo na sve tekstove, video-priloge i fotogalerije koje su nastale od Antonje od jučerašnjeg dana…

Podizanje Pusta nije samo zabavan i otkačen događaj, niti je Karneval samo vrijeme ludorija – to je trenutak u kojem do izražaja dolazi „duh naroda“, odnosno ta neka kolektivna svijest koja u činu svojevrsnog građanskog neposluha kritički progovara o problemima na koje ne mogu utjecati tijekom „ostalih“ godišnjih doba. A čini se da su dvije stvari najviše „boljele“ ljude u ovom kraju – jedna je sukob oko Piranskog zaljeva koji je često bio prisutan tijekom turneje „Pet skakaonica“, a drugi je Tomislav Horvatinčić kojeg su najbolje prikazali u Kastvu.

Nisu izostale niti lokalne teme – dok su u centru Matulja objesili oporbu koja je „zabrljala“ proračun, u zaleđu su osudili ideju o zatvaranju vrtića Brešca.

Lovranci su izabrali temu koja je istovremeno i lokalna i nacionalna i međunarodna, pa su objesili bivšeg „susjeda“ iz Medveje, dok su Opatijci, skloni „konceptualnom izražavanju“ odlučili spojiti tri događanja u jednu lutku pa istovremeno progovorili o Davoru Šukeru, sutkinji Šupe i koncesijama koje su na plažama oduzele mjesta za šugamane – zajedničko im je valjda što sve troje počinje slovom „š“.

Iz nekog razloga, ljuti valjda zbog vremenskih nepogoda, Ičićani su se dosjetili objesiti Milana Sijerkovića, što su očito doživjeli kao sigurniju varijantu nakon kratkotrajnog prošlogodišnjeg uplitanja u lokalnu političku scenu, dok se Pust u Vasanskoj referira, izgleda, na događanja koja se tek trebau dogoditi jer Vasanci (Vašanci, Vašančani?) su uvijek bili ispred svoga vremena. Konačno, najapstraktnijeg Pusta, u kojem se može prepoznati i svakoga i nikoga, objesili su u Frlaniji, gdje ćemo morati pričekati trenutak osude da shvatimo što se točno stavlja na teret Halavanji koji „vavek neš zija“.

Nakon Antonje u srijedu, četvrtak je poslužio su za kratki odmor od pusnih zbivanja koja su se nastavila u petak u Rijeci izborom za Kraljicu karnevala i trostrukim matuljskim slavljem, da bi spektakularno eruptirala tijekom vikenda, s epicentrom u Viškovu. Halubje je bilo startna točka za „lude oktance“ koji su prokrstarili Liburnijom, a nakon maškaranih vozila središtem Viškova prodefilirali su i maškarani ljudi, da bi dan kasnije primat preuzeli mići zvončari. Oni veli zvončari aktivni su bili u subotu navčer u Frlaniji i u nedjelju ujutro u Rukavcu, no pravi sinonim za vrijeme „maškaranog ludila“ su pusni tanci.

Opatija je u tu priču ušla lagano, uz Duleta i Bonacu, možda na pogrešnoj lokaciji, ali ipak sa „srcem i dušom“, no mjesto za prave pusne nemotarije ove je godine Kastav i njegov Maškarani centar koji je u subotu pucao po šavovima.

I uz sva ta pusna zbivanja, kako da se sad bavimo politikom i ostalim svjetovnim stvarima? Pust je kratak, ostavimo zasad sve drugo po strani i zabavimo se do Valentinova!

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!