Tjedni retrovizor: Sukob interesa

I won’t pay,
I won’t pay ya,
No way…
(The Offspring)

Prošli tjedan, nakon ljetnog političkog smiraja, obilježila je ponovo jedna politička tema – zbog sukoba interesa opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić boravio je nekoliko dana na naslovnicama novina i portala. Sama povreda zakona koju je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa „kaznilo“ izrečenom opomenom i nije toliko strašan grijeh opatijskog gradonačelnika – pet godina primao je regrese i božićnice na koje nije imao pravo, jer su gradonačelniku i zamjenicima odlukom Gradskog vijeća dodijeljene naknade jednake kao i zaposlenicima Grada Opatije. Promjenom zakona dužnosnicima su te naknade ukinute, no Gradsko vijeće to nije „ispratilo“ i promijenilo odluku, pa su Dujmić i zamjenici od 2011. do 2015. godine iz proračuna primali novac suprotno zakonskim propisima.

Dakle, nema tu spektakla – kad si gradonačelnik, odgovoran si za funkcioniranje cijelog sustava, a u ovakvim situacijama jednostavno se ispričaš građanima, objasniš situaciju i vratiš u proračun novac koji nisi smio dobiti, ukupno oko 10,5 tisuća kuna. Odnosno, ne bi bilo spektakla da to sam Dujmić nije odlučio spektakularno zaribati.

Komentirajući odluku Povjerenstva u medijima, Dujmić je u svega nekoliko riječi napravio niz kardinalnih pogrešaka – prvo je kazao da nije u sukobu interesa, zatim je kazao da nije bilo kršenja zakona, pa je ustvrdio da su za sve krive stručne službe, da bi konačno zaključio da novac neće vratiti. Ukratko, postavio je sebe iznad zakona i legitimnih odluka državnih tijela negirajući sukob interesa nakon što je taj sukob interesa potvrdilo za to nadležno tijelo, lagao da zakon nije bio prekršen iako jest, bez obzira na to što se kršenje zakona nije dogodilo namjerno nego propustom, zatim svoju „zapovjednu odgovornost“ skrenuo na one kojima „zapovijeda“, pokazavši da će prije „utopiti“ svoje suradnike nego preuzeti odgovornost na sebe i na kraju poručio da ga uopće ne smeta što je oštetio proračun grada i da će zadržati nezakonito isplaćen novac iz potvrđenog sukoba interesa.

Ubrzo nakon što je izjava izašla u novinama, Dujmić (ili netko iz njegova uskog kruga) shvatio je da je napravio glupost, pa je napisao reagiranje – na samoga sebe, pobijajući svoje vlastite izjave. Reagiranje je objavio na Facebooku, a navodi da je „zbog građana Opatije dužan sam reagirati na članak u novinama i portalima jer se ponovno želi dovesti u pitanje moje poštenje i čast“.

– Svih ovih godina radio sam za dobrobit Grada i građana Opatije, niti jednom svojom odlukom nisam pogodovao sebi, a kamo li doveo u pitanje svoj integritet i čast radi isplate božićnice. Gradonačelnik ne isplaćuje sam sebi nikakva primanja. Postoje službe koje to rade na temelju Zakona i odluka Gradskog vijeća. Naknada radi kojih me se proziva je ni manje ni više nego regres i božićnica koja je isplaćivana svim zaposlenicima gradske uprave. No, eto, prema nedavnoj odluci Povjerenstva za sukob interesa, istu ne smiju primiti dužnosnici (Gradonačelnik i njegovi zamjenici) jer se nalaze u sukobu interesa!? Ipak, zbog povjerenja građana, primljenu naknadu ću u punom iznosu vratiti u gradski proračun i to namjenski, za pomoć roditeljima koji su dobili dijete u periodu od izglasavanja novih naknada za novorođenčad pa do stupanja na snagu iste. Nadam se da će i moji zamjenici iz mandata 2011-2015. Marina Gašparić i Fernando Kirigin slijediti moj primjer, naveo je Dujmić u svom reagiranju na vlastitu izjavu, zakopavši se još dublje u proturječnostima.

Prije svega, „zaboravio“ je da je u ovom razdoblju imao još jednog zamjenika, jer je od 2011. do 2013. godine uz njega bio Ernie Gigante Dešković, koji je nakon toga bio njegov protukandidat za gradonačelnika, pa opozicijski vijećnik, da bi se ponovo vratio u gradonačelnikovu milost i dobio mjesto ravnatelja Festivala Opatija. Ne čudi da je Dujmić zaboravio Deškovića, s obzirom da on u drugoj polovici mandata nije napravio ništa vrijedno pamćenja (svi njegovi dobri potezi – osnivanje „lažnog“ portala koji je hvalio samo njegov lik i djelo te kasnija kandidatura za pročelnika za kulturu Grada Rijeke odrađeni su u prvoj polovici mandata) pa su ga vjerojatno zaboravili i građani, no čudi da nije reagirao sam Dešković kojem su te dvije zaboravljene godine gotovo 40 posto radnog staža s kojim se uspeo u ravnateljsku fotelju Festivala Opatija.

I dalje griješi Dujmić kada ismijava odluke Povjerenstva, tvrdeći da su one suprotne zakonima, jer zakon i gradske odluke tvrde jedno, a Povjerenstvo tu stvara neki suludi sukob interesa. Zapravo je stvar vrlo jednostavna – gradska odluka nije bila usklađena sa zakonom, stoga su naknade isplaćene protuzakonito, a Povjerenstvo je to samo utvrdilo, proglasivši sukob interesa. Gdje je tu sukob interesa, pita se Dujmić? I zašto nisu za taj sukob interesa optuženi njegovi zamjenici? Pa, stvar je vrlo jednostavna – izvršna vlast (dakle: gradonačelnik, kojem pritom pomažu gradske službe) Gradskom vijeću predlaže odluke koje vijećnici usvajaju ili ne usvajaju. Sukob interesa sastoji se od toga da je svojim propustom djelovanja (nije Gradskom vijeću predložio izmjenu odluke u skladu sa novim zakonskim odredbama) gradonačelnik Dujmić sebi (i svojim zamjenicima, usput) pribavio nepripadajuću materijalnu korist. Nema tu odgovornosti stručnih službi, niti se na njih može odnositi sukob interesa – odgovornost je na onome koji ima dužnost voditi Grad u skladu sa zakonima. Dujmić u ovom slučaju to nije učinio, a usput je nešto i zaradio. Sukob interesa? Itekako.

Dakle, vrlo plastično stvar izgleda kada se postavi na taj način. Nema tu predizborne kampanje na koju se poziva gradonačelnik, osim one u kojoj sudjeluje samo on pripremajući se srušiti proračun i izazvati prijevremene izbore u prosincu. Nema tu urote ili podmetanja zbog kojih je Povjerenstvo izdvojilo samo njega, jer samo on i jest imao mogućnost biti u sukobu interesa, budući da je isplata spornih božićnica i regresa ovisila prvenstveno o njegovom djelovanju. Je li to sve Dujmić radio svjesno da bi sebi „zaradio“ desetak tisuća kuna? Sumnjam, a vjerojatno nije tako mislilo niti Povjerenstvo. Prilično je izvjesno da se radilo o nemaru bez nekih dramatičnih posljedica za proračun – novac će biti vraćen, a nitko neće ići u zatvor.

Međutim, nakon svih Dujmićevih izjava pa reagiranja na vlastite izjave, imotavanja i izvrdavanja, odbijanja priznanja odluke Povjerenstva ili zakonske neusklađenosti djelovanja Grada za koji je on odgovoran, ta slika izgleda potpuno drugačije. Svojim nastupom nakon odluke Povjerenstva Dujmić je naslikao čovjeka koji je toliko častohlepan da ne može prihvatiti grešku niti kada je potvrdi neovisna nadležna instanca, koji bi – ako može – krivnju najradije svalio na svoje podređene, ali će zato rado reći da je on odgovoran za sve dobro što se u Gradu radi i koji je mislio zadržati nezakonito stečen imetak, ali je shvatio da se zeznuo kada je to otvoreno i rekao u medijima.

Sve u svemu, ne baš blistav početak mandata osobe koja je u kampanji tvrdila da „Opatija je bitna“.

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: Screenshot Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Similar articles

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago
error: Content is protected !!