Tko ide u Sabor iz 8. izborne jedinice? U borbi za 14 mjesta realnu šansu ima dvadesetak kandidata

Nakon Restarta, s barem 9, a možda i 10 mandata, najjača opcija je HDZ, koji u 8. izbornoj jedinici može računati na barem tri mandata, iako se u ovoj stranci nadaju i četvrtom

Rijeka – Sve je manje nepoznanica u 8. izbornoj jedinici. Proteklog tjedna saznalo se tko ide s kime, a vodeća „ekipa“ na području Istre i Kvarnera, lijeva koalicija Restart, objavila je i potpunu listu imena koja će se pojaviti na biračkom listiću.

Posebnost 14 imena na listi koju čine SDP, IDS, HSU i PGS jest u tome da gotovo svatko od njih ima šansu ući u Sabor. Naime, možemo računati da Restart u 8. izbornoj jedinici ima devet sigurnih mandata, iako čelnici ove opcije smatraju kako im je i deseti „zagarantiran“. Prema podjeli mjesta na listiću, to bi značilo da u Sabor ulaze tri člana IDS-a koja se nalaze na 2., 4. i 6. mjestu, Silvano Hrelja koji je dobio 3. mjesto, PGS-ov kandidat (najvjerojatnije Darijo Vasilić) na 8. mjestu te barem četiri SDP-ova kandidata, redom Erik Fabijanić kao nositelj, Mirela Ahmetović na 5. mjestu, Sanja Radolović na 7. mjestu te Eni Šebalj na 9. mjestu. Ako bi ulovili 10. mandata, u Sabor bi ušao i Željko Jovanović.

Međutim, dva stranačka „kapitalca“, Vojko Obersnel i Peđa Grbin, nalaze se na 13. i 14. mjestu, a imaju ozbiljnu šansu preferencijalnim glasovima osvojiti mandat. Obersnel računa na glasove Riječanki i Riječana, neovisno iz kojih pobuda, a Grbin na one članove i simpatizere SDP-a koji su nezadovoljni aktualnim vodstvom stranke. Ako obojica prođu, ovisno o tome osvoji li Restart 9 ili 10 mandata, iz Sabora „ispadaju“ Eni Šebalj i/ili Darijo Vasilić. Situaciju dodatno može zakomplicirati i IDS, koji ima i 12. mjesto na listi, a koji bi mogao sve preferencijalne glasove fokusirati upravo na tog kandidata, budući da ostala tri imaju siguran ulaz.

Nakon Restarta, najjača opcija je HDZ, koji u 8. izbornoj jedinici može računati na barem tri mandata, iako se u ovoj stranci nadaju i četvrtom. Upravo zbog toga potpredsjednik Vlade Oleg Butković gotovo svakodnevno posljednjih dana obilazi i otvara velike investicije na području Istre i Rijeke s okolicom.

Kada bi i Restartovci i HDZ ostvarili svoje planove – prvi da uzmu 10, a drugi 4 mandata, ne bi preostalo niti jedno mjesto za „treće opcije“. A niti one nisu bez ambicija. Realne šanse za ulazak u Sabor ima Most koji je mandat osvojio i na prošlim izborima, a čiju listu nosi kontroverzni, ali popularni bivši vjeroučitelj Marin Miletić. Domovinski pokret Miroslava Škore mogao bi okupiti sve one kojima je HDZ „premekan“, no vrlo je izgledno da si je šanse „zapečatio“ nerazumnim izjavama o EPK i „komunističkom derneku“. Pozicije s desne strane centra „lovi“ i Nezavisna lista Bura koja se također može nadati ulasku među saborske klupe, iako na izbore Burić i društvo izlaze samostalno. Bit će to i dobar test pred sljedeće lokalne izbore…

Centar je zauzela koalicija stranaka Fokus, Pametno i Unija Kvarnera, koja će biti ključna u sastavljanju liste za 8. izbornu jedinicu. Uz poznata stranačka imena, na izbore vode i istaknute pojedince kao što je Nedo Pinezić, koji je svakako veliki dobitak za njihovu listu i „mamac“ za glasove građana koji umjesto ideologije traže „reference“.

S lijeve strane na biračko tijelo SDP-a nadire „crveno-zelena“ koalicija niza „aktivističkih stranaka“ koju u 8. izbornoj jedinici predvodi Katarina Peović, filozofkinja koja je postala poznata po ekstremno lijevim stavovima na predsjedničkim izborima.

Mandatu se nada, ali bez realnih šansi, i Damir Kajin, nekadašnji „pučki tribun“ koji je nesmotrenim izjavama zaradio i nadimak „štupido“, koji predvodi listu Mrsićevih Demokrata i Laburista. Pitanje je i kako će proći Živi zid koji se ponovo udružio sa strankom Ivana Pernara, ali i nekadašnji nositelj zajedničke liste Marin Škibola koji na izbore izlazi kao neovisni kandidat.

error: Content is protected !!