Tko je ugostiteljima ukrao radno vrijeme?

port_festival-1…da bi ukazali na probleme, opatijski ugostitelji zatvoriti će svoje lokale već slijedećeg tjedna – na jedan dan…
…u nastavku teksta pročitajte dopise poslane na adrese opatijskih ugostitelja – jedan iz 2009. godine, a drugi od prije dva tjedna…

Opatija – Prošlog vikenda mnogi posjetitelji Opatije, ali i stanovnici neugodno su se iznenadili kada ih je na terasama ugostiteljskih objekata umjesto glazbe, dočekala, tišina.
Naime, prije nekoliko tjedana, točnije 20. lipnja, na adrese svih ugostiteljskih objekata, poslano od strane grada Opatije stiglo je Upozorenje o radu ugostiteljskih objekata (koje u nastavku možete pročitati u cijelosti), u kojem se izričito napominje da se glazba na terasama smije puštati isključivo do 24 sata.
Nakon teške zime za kompletno opatijsko gospodarstvo, te konačnog ulaska u ‘kakvu-takvu’ turističku sezonu, za očekivati je bilo da će se zimski minusi pokrpati već u predsezoni, a zaliha za slijedeću zimu ‘zbuksati’ do kraja ljeta. No, teško je da će se s ovakvim pristupom, išta od navedenog obistiniti. Sukladno situaciji u opatijskom turizmu, alarm za uzbunu ‘u trusnoj’ gospodarskoj sezoni, zvoni i ugostiteljima, koji ovog puta ne sjede ‘skrštenih ruku’, već su se odlučili zajednički istupiti te tražiti izmjenu ove odluke.
– Napisali smo zajednički dopis koji ćemo sutra uputiti na adresu Grada, te po istome tražiti očitovanje. No, nećemo stati samo na očitovanju. Prvu zajedničku akciju, zatvaranje objekata na cijeli dan, planiramo već slijedeći tjedan – točnije srijedu – 13. srpnja, kazali su udruženi ugostitelji na jučerašnjem sastanku.
Također, osim odluke koju je gradonačelnik Opatije, Ivo Dujmić potpisao, od glasnogovornice Grada zatražili smo i službeno očitovanje koje, također, prenosimo u cijelosti…
Nastavno na Vaš upit o puštanju muzike na terasama opatijskih ugostiteljskih objekata nakon ponoći, možemo navesti slijedeće:
Gradske vlasti Grada Opatije na početku ovoga mandata produljile su dozvolu o duljem radnom vremenu ugostiteljskih objekata (onih koji su registrirani kao barovi i restorani) za dva sata – do 02.00h, koliko maksimalno dozvoljava Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti i odluka gradskog vijeća iz 2007. Gradonačelnik Ivo Dujmić je i osobno višekratno apelirao na ugostitelje onih objekata koji ispunjavaju uvjete iz spomenutog Zakona, da produlje svoje radno vrijeme, osobito misleći na period godine kada Opatiju posjećuju turisti u povećanom broju. Opatija je grad turizma i stoga je nužno usklađenje ponude i potražnje, ali i zadovoljavanje cilja da svi gosti Opatije što je maksimalno moguće budu jednako zadovoljni. Naravno, apel za produljenje radnog vremena podrazumijeva da ugostitelji poštuju dozvoljene granice buke i da ne remete javni red i mir. U slučaju organiziranja posebnih manifestacija, potrebno je da organizator od Grada zatraži posebnu suglasnost za organizaciju manifestacije.
Dakle, Grad Opatija nije donio nikakvu novu odluku kojom ograničava vrijeme puštanje muzike na terasama ugostiteljskih objekata, već je ta problematika regulirana posebnim zakonom (Zakon o zaštiti od buke i pravilnikom o najviše dopuštenim razinama buke na otvorenom) i pod ingerencijom je drugih nadležnih instanci. Grad je dozvolio samo produljenje radnog vremena barovima i restoranima do 02.00 sata iza ponoći, stoji u dopisu koji nam je poslala glasnogovornica Grada Opatije, Tanja Čorak.

Predstavnici Grada, u dopisu ugostiteljima, ali i odgovoru na naša pitanja, istaknuli su da postoji mogućnost gradske uprave da produži vrijeme do kojeg će se glazba moći puštati na terasama, međutim, da tu mogućnost Grad ne namjerava iskoristiti. Upravo suprotno, umjesto produžavanja vremena poslovanja terasa i puštanja glazbe, iz Grada najavljuju striktno inzistiranje na ”fajruntu” u ponoć i kazne za sve one koji to prekrše.
Kada se uz sve ovo navedeno, uzme u obzir da je Opatija turističko mjesto, te da ugostiteljski sektor zapošljava veliki broj ljudi, ova odluka bez obzira na onoga tko ju je donesao i striktno sprovodi zacijelo će uzdrmati cijeli grad, ali i baciti sjenu na turističku destinaciju kojom se toliko ponosimo. Destinaciju koja ima bogatu povijest, prirodne ljepote, čisto more i kvalitetan turistički pedigre. No, i destinaciju, koja sustavno godinama stagnira.
U svakom slučaju, prve korake udruženih ugostitelja očekujemo već slijedećeg tjedna, no bez obzira na njihove akcije, zabrinjavajući je podatak da na 11.759 stanovnika koji žive u Opatiji, na birou posao traži više od 750 ljudi.

Liburnija.net: Odluka iz 2009. godine

Liburnija.net: Odluka iz 2009. godine


Liburnija.net: Odluka iz 2011. godine

Liburnija.net: Odluka iz 2011. godine


Nikola Cvjetović / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net