”TR ŠI – OF COURSE“ – Bela nedeja ugostila promociju sjajnog projekta ”Ča translate”

– Promocija projekta ”Ča translate“ odvijala se kroz promotivnu prodaju ”Ča majica“ i „Ča naljepnica“ koje su kod posjetitelja Bele nedeje izvale interes i skrenule pozornost na ljepotu čakavskog dijalekta koji bez poteškoća izvorne engleske izraze pretvara u naš kastavski čakavski dijalekt ili obrnuto.

Kastav – Tijekom prošlog vikenda na Beloj nedeji promoviran je ”Ča translate“ projekt tvrtke Unikom d.o.o. iz Rijeke čiji je cilj popularizacija čakavskog narječja i to tako da se kroz prijevod riječi ili cijelih fraza iz čakavskog dijalekta u engleski pokaže koliko je zapravo bogatstvo naizgled malog čakavskog dijalekta u usporedbi s globalnim, velikim i općeprihvaćenim engleskim jezikom.

– Kao izvorni govornici čakavštine ponekad nismo ni svjesni koliko je čakavština bogata riječima, izrazima i specifičnostima koji ju čine to vrjednijom jer je naša i lokalna, hrvatska i jedinstvena. Odabirom naziva projekta želimo zainteresirati javnost i potaknuti nas na očuvanje i njegovanje čakavštine u svakodnevnom govoru kako bi preživjela i nadživjela vrijeme globalizacije i izašla iz sjene standardnoga jezika koji se sve više i intenzivnije koristi u svakodnevnoj neslužbenoj komunikaciji zamjenjujući čakavštinu, istaknuli su kreativci iz tvrtke Unikom.

Ča na Pantovčaku…

Promocija projekta ”Ča translate“ odvijala se kroz promotivnu prodaju ”Ča majica“ i ”Ča naljepnica“ koje su kod posjetitelja Bele nedeje izvale interes i skrenule pozornost na ljepotu čakavskog dijalekta koji bez poteškoća izvorne engleske izraze pretvara u naš kastavski čakavski dijalekt ili obrnuto.

– Čakavsku riječ predstavili smo kroz „Ča majicu“ s izrazima poput ”ČA? – WHAT?” ili ”TR ŠI – OF COURSE“ od koji je potonja završila i u rukama naše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Pojedine izraze također smo predstavili kroz ”Ča naljepnice“ na koje smo uvrstili izraze ”ŠI – YES“ odnosno ”PA ČA? – SO WHAT?”. Ovim putem želimo zahvaliti svima koji su na posjetili na sajmu i pružili potporu, a najavljujemo nastavak promocije našeg ”Ča“ na Marunadi u Lovranu 12. i 13. listopada, poručili su kreativci iz tvrtke Unikom.

error: Content is protected !!