OTKAZANO – Tradicionalna manifestacija Brgud po starinski ove nedjelje u znaku japlenice @ Matulji

ARHIVA

Dragi naši, mi smo se do zadnjega momenta nadali da neće bit daž, ali nažalost pada, tako da moramo otkazat Brgud po starinski 2017… Hvala Van sin na podrški i vidimo se k letu, stoji u objavi organizatora.

Brgud – Već tradicionalna i vrlo popularna manifestacija „Brgud po starinski“, za koje Brgujci u ulici Štambulija scenski dočaravaju prošlost svoga kraja otkazana je zbog loših vremenskih prilika.

– Brgujci su u prošlosti bili poznati vapneničari, a danas u selu vapnenicu umije napraviti još samo jedna osoba podmakle dobi. Kako se ne bi iskorijenila stara metoda dobivanja vapna, mještani su odlučili napraviti malu vapnenicu i pritom snimiti cijeli postupak izrade. Pored brojnih sadržaja kulturnog karaktera, kratak dokumentarac o vapnenici te njenu izradu imat ćete priliku vidjeti 24. rujna u Velom Brgudu, kazala je direktorica Turističke zajednice Matulja Marijana Kalčić.

Broj sudionika i posjetitelja manifestacije svake se godine povećava, pa je tako 2016. godine sudjelovalo rekordnih 106 mještana, svih dobnih skupina. Posjetitelji imaju priliku vidjeti brojne stare alate, koji se u suvremenom svijetu gotovo više i ne koriste. Ono najvrednije su vještine, koje umiju pokazati još rijetki mještani Velog Brguda.

– Pozivamo vas da zajedno sa nama promovirate kulturnu baštinu i promičete zajedništvo, pozvala je Kalčić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!