Tradicionalna manifestacija Dani mladog maslinovog ulja počinje danas @ Vodnjan

Processed with Snapseed.

Od 18. do 20 studenog sve posjetitelje pčekuje vikend prepun mirisa i okusa mladih maslinovih ulja…

Vodnjan – Tradicionalna manifestacija Dani mladog maslinovog ulja (DMMU) počinje danas, 18. studenog, točno u 12 sati.

DMMU okuplja proizvođače vrhunskih maslinovih ulja, a iz godine u godinu nastoji i dalje široj javnosti predstaviti važnost konzumiranja mladog maslinovog ulja. Dani mladog maslinovog ulja posebno pridonose afirmaciji vodnjanskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje je danas itekako prepoznatljiv autohtoni vodnjanski brend, a u svjetskim razmjerima jedno od najboljih maslinovih ulja. 

“Ovaj vikend ćete moći upoznati oko stotinjak proizvođača pod velikim šatorom manifestacije. Maslinova ulja, pogotovo mlada maslinova ulja bit će centralna tema manifestacije i drago nam je da smo tijekom godina postigli doprijeti do većine potrošača koji danas itekako cijene njihove vrijednosti. Važno je napomenuti da će biti predstavljeni i ostali proizvodi koji idu uz maslinova ulja ali i oprema za maslinare,” istaknuo je gradonačelnik Vodnjana. Nastavio je u tonu ovogodišnje berbe maslina te izrazio izuzetno zadovoljstvo s rezultatima, kako u količinama ubranog ploda, tako i u vrhunskoj kvaliteti mladog maslinovog ulja. “Ove je bila rekordna godina apsolutno u preradi masline u maslinovo ulje. Obrađeno je više od 4.000 tona maslina što je izuzetan rezultat. Upravo je povećanje količine proizvodnje maslinovog ulja ukazalo da je potrebno potaknuti udruživanje maslinara kako bi se još snažnije krenulo u promoviranje i etabliranje brenda vodnjanskog maslinovog ulja.” Uslijedio je i apel na novu Vladu te nadležno Ministarstvo koji bi uskoro mogli donijeti novi Zakon o poljoprivredi te se gradonačelnik nada da će isti uključivati nove mjere koje bi omogućile veće korištenje državnog zemljišta za potrebe poljoprivrede.

Na području Vodnjanštine poljoprivreda je primarna gospodarska djelatnost, a uz turizam ključna gospodarska grana. Stanovništvo ovog kraja se tradicionalno uglavnom bavi maslinarstvom i vinogradarstvom. U posljednjih petnaestak godina, a intenzivno se radi na tome već dvadesetak godina, grad Vodnjan-Dignano je postao prepoznatljiva destinacija po vrhunskim ekstra djevičanskim maslinovim uljima i kvalitetnim vinima različitih sorti. Na području grada Vodnjana-Dignano, zasađeno je više od 300.000 maslina i 150.000 trsova vinove loze. Za daljnji razvoj maslinarstva značajan je i rad čak 6 uljara.

Definitivno je vrlo velik doprinos prepoznatljivosti maslinovih ulja Vodnjanštine, održavanje manifestacije Dani mladog maslinovog ulja. Kako se razvijala manifestacija razvijalo se i maslinarstvo Vodnjanštine: brojke dokazuju da se ulaganje u manifestaciju višestruko vratilo i nastavlja se vraćati. Godine 2005. imali smo šator od 400 m2, 2015. od 1600m2, 2005. godine proizvodnja maslinovog ulja na području Vodnjanštine iznosila je 100 do 120 tona, a 2015. postigli smo više od 400 tona, prije deset godina bilo je posađeno oko 150.000 stabala masline, a danas smo dosegli brojku od 500.000 stabala. To je bio cilj. Povezanost manifestacije s gospodarstvom i ljudima, ona educira, promovira i podržava maslinare i maslinarstvo. Definitivno se pokazalo da su se kroz 10 godina postigli 4 puta veći rezultati od samog početka razvoja ove priče.

“Manifestacija je i međunarodnog karaktera te su svake godine nazočni naši prijatelji i gosti iz susjednih zemalja. Ove godine gosti koji dolaze su naši prijatelji i proizvođači iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Također ćete ovaj vikend moći kušati ulja naših članova iz Udruge na zajedničkom štandu Agroturista,” spomenula je predsjednica udruge Agroturist iz Vodnjana Geissa Đurić.

Na vođenim degustacijama maslinovih ulja u Oil baru možete dobiti sve informacije i o vašem ulju koje možete testirati organoleptički uz vrsne stručnjake. Stručno vođenje vam je na raspolaganju za cijelo vrijeme trajanja manifestacije. Na jednom mjestu možete dobiti odgovore na sva vaša pitanja iz područja podizanja maslinika i njegovanja maslina, proizvodnji maslinovih ulja i kvaliteti ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

“Agroturist cijelu godinu diše sa svojim proizvođačima. Upravo su sada su svi proizvođači uzbuđeni jer ćete moći degustirati njihova ulja koja su nastala ovih dana. Svježe masline iz berbe dat će mladu, vrhunsku zlatno-zelenu dragocjenu tekućinu. Ovogodišnja mlada ulja generalno možemo karakterizirati kao izuzetno izbalansiranim u odnosu na gorčinu, pikantnost te usporedno sa svim drugim notama koje su tu, ovisno o sortama i sličnom. Osnovna karakteristika mladih ulja čini okus svježeg ploda masline. Sve to će vam ispričati proizvođači koji su na svojim štandovima, a isto možete prodiskutirati i pitati naše profesionalne kušače u Oil baru manifestacije,” napomenula je Hlevnjak Pastrovicchio. Cjelodnevne besplatne degustacije u Oil baru održavat će se sva tri dana. Preporuka je da otiđete prvo u Oil bar i izdojite 15 minuta, prije nego nepce osladite drugim okusima koje ćete pronaći pod velikim šatorom.

Veliki cjelodnevni gastro-show okuplja najbolje kuhare i chefove s područja Istre i Kvarnera. Uz goste, koji uveličaju gastro program te donose novitete, široka paleta ponude privući će ljubitelje dobre gastronomije najistančanijih apetita. Više od 8000 jela priprema se koristeći najbolje namirnice i autohtone proizvode, a svaka delicija povezuje se s pričom mladih maslinovih ulja našeg područja.

“Dani mladog maslinovog ulja donose cjelodnevni gastro show koji osmišljavaju LF Catering i Robert Perić. Od ostalih atrakcija u programu imamo opet vožnju vlakićem po Vodnjanu, zatim bogat zabavan program svakoga dana iza 20 sati. U petak vas očekuje II. Festival mladih pjevačkih talenata „3.2.1….PJEVAJ!“ i to u finalnoj večeri u Domu mladih, subota na istom mjestu Lighthouse benda, a nedjelju zatvaramo nastupom grupe In Vino Veritas. Ono što je novo ove godine je sportski sadržaj tijekom subotnjeg jutra. Naime, održat će se završna utrka manifestacije Teći Isti Piti – trka Extravirgine Olive Run sa startom i ciljem u Trgovačkoj ulici ispred uljare.” istaknula je Smoljan Makragić.

Dani mladog maslinovog ulja Vodnjana nude nezaboravna tri dana puna mirisa i okusa vrhunskih maslinovih ulja ali i jela koja spajaju tradicionalnu i suvremenu gastronomiju. Manifestacija je jedinstveno mjesto za poslovne i privatne susrete te nezaboravne trenutke uz bogat zabavni program.

Detaljanu satnicu provjerite u nastavku teksta…

Petak, 18.11.2016. 12.00 – 20.00
12.00 – SVEČANO OTVORENJE 12. DANA MLADOG MASLINOVG ULJA

GASTRO SHOW:
Tema dana – „Plava Istra“
12.00: Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
15.00: „Koće i koćari, ribe i ribari“
18.00: „Evolucija istarske gastronomije – neki novi mladi kuhari“
18.00 : Edukacijski gastronomski centar Istre “Key Q” i LAGUR Istarski švoj – „Kako kuhaju tete kuharice u školama i vrtićima“
EDUKATIVNI PROGRAM:
13.00 – 19.00 OIL BAR – Vođene degustacije maslinovih ulja
ZABAVNI PROGRAM:
20.00: II. Festival mladih pjevačkih talenata „3.2.1….PJEVAJ!“ – FINALNA VEČER
(Dom mladih, Vodnjan)

Subota, 19.11.2016. 10.00 – 20.00
SPORTSKI PROGRAM:
09.30 – 10.30: EXTRAVIRGIN OLIVE RUN – završna utrka manifestacije Teći Isti Piti (start i cilj u Trgovačkoj ulici ispred uljare, Vodnjan)
GASTRO SHOW:
Tema dana – „Zelena Istra“
11.00: Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
14.00: „Kako kuhaju lovci ?“
17.00: „Istarski pršut na mladom maslinovom ulju“
17.00: „Evolucija istarske gastronomije – neki novi mladi kuhari“
17.00: „Iz Buzeta u Vodnjan – Tartuf i mlado maslinovo ulje“
19.00: „Street food – novi trendovi u urbanom kuhanju“
19.00: „Kada gosti kuhaju” – gosti DMMU-a kuhaju s profesionalnim kuharima
19.00: „I oni ga točaju …” – sponzori, maslinari, novinari
EDUKATIVNI PROGRAM:
11.00 – 19.00 OIL BAR – Vođene degustacije maslinovih ulja
ZABAVNI PROGRAM:
20.00: Koncert: Lighthouse band (Dom mladih, Vodnjan)

Nedjelja, 20.11.2016. 10.00 – 20.00
GASTRO SHOW:
Tema dana – „Jesen u Istri“
11.00 Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
14.00 „Zelje, cuke, trukinja i kostanji”
17.00 „Evolucija istarske gastronomije – neki novi mladi kuhari“
17.00 „Istarski med, vhunska gastronomska namirnica“
19.00 „Kaldirsko voće, desert za kraj…“
19.00 „Street food – novi trendovi u urbanom kuhanju“
20.00 Gradonačelnik Vodnjana – palačinke po bumbarski
EDUKATIVNI PROGRAM:
11.00 – 19.00 OIL BAR – Vođene degustacije maslinovih ulja
15.00 Svečana podjela uvjerenja o osposobljavanju maslinara
ZABAVNI PROGRAM:
20.00: Koncert: In Vino Veritas

—————————————————————–

Gourmet by LF catering (Tijekom sva tri dana)
Chef Robert Perić i gosti – Grand Gourmet
Slatki deserti i ekstradjevičansko maslinovo ulje
Chef Robert Perić i gosti – Choccolateria fina
„Kako misiti paštu ???“
OIL&ART TOUR – vožnja vlakićem (Subota i nedjelja)
VOĐENI OBILASCI NACIONALNOG MATIČNOG I KOLEKCIJSKOG NASADA MASLINA

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!