Tradicionalna suradnja nastavlja se i ove godine: Počeli Dani kineske medicine @ Thalassotherapia Opatija

Četiri liječnika tradicionalne kineske medicine dolaze iz bolnice Hou Liping iz Pekinga i u opatijskoj će bolnici ostati dva mjeseca. Iz Thalassotherapije su pozvali građane da se čim prije predbilježe za termine pregleda, jer „dosadašnje iskustvo je pokazalo da interes građana uvelike nadmašuje broj slobodnih termina kod kineskih liječnika“.

Opatija – Dani kineske medicine, tradicionalni program koji Thalassotherapia Opatija provodi zahvaljujući odličnoj suradnji s kineskim liječnicima i velikom interesu građana, započeli su jučer i potrajat će čak dva mjeseca.

Četiri liječnika tradicionalne kineske medicine dolaze iz bolnice Hou Liping iz Pekinga, koja je dio svjetske organizacije Kineske tradicionalne medicine, a budući da za uslugama kineskih liječnika vlada velika potražnja, iz Thalassotherapije su pozvali građane da se čim prije predbilježe za termine pregleda, jer „dosadašnje iskustvo je pokazalo da interes građana uvelike nadmašuje broj slobodnih termina kod kineskih liječnika“.

Cijena prvog pregleda liječnika tradicionalne kineske medicine iznosi 350 kuna, međutim, postaje besplatan ako pacijent nakon pregleda kupi paket tretmana. Među tretmanima koje liječnici tradicionalne kineske medicine primjenjuju u Thalassotherapiji su Tui na masaža, akupunktura, moxibusion, Gua Sha te cupping terapija.

Tui na kineska masaža je metoda tradicionalne kineske medicine koja u doslovnom prijevodu znači  „ispravljanje kostiju ručnim guranjem i potiskivanjem“ . Sastoji se od specifičnih pokreta mišićno-koštanih manipulacija,  masaže i akupresure. Tui na kineska masaža se provodi po meridijanima koji su raspoređenji na površini tijela po svim regijama, kroz koje protječe vitalna energija(Qi) ili informacija koja ih povezuje i kontrolira rad unutarnjih organa i tijela kao cjeline. Tui na kineska masaža djeluje na pravilan protok vitalne energije, te na repozicioniranje manjih subluksacija zglobova, na bolove i poremećaje u kralježnici i zglobovima, na pravilan rad unutarnjih organa, organskih sustava i na ukupno psihičko i fizičko zdravlje.

Akupunktura je starokineska metoda liječenja uz pomoć igala koje se zabadaju u određene točke na koži. Sama riječ je latinskog podrijetla (acus = igla,pungere = zabadati). To je terapeutska tehnika kojom se ubadanjem igala u specifične točke na koži pacijenta uspostavlja ravnoteža Qi, vitalne energije koja struji kroz organizam. Drevni kineski liječnici smatrali su da životna energija prolazi kroz tijelo preko dvanaest crta, odnosno meridijana. Akunpunktura djeluje na: bolesti respiratornog trakta, bolesti oka, bolesti usne šupljine, gastrointestinalne bolesti, neurološke i mišićno zglobne bolest.

Moxibusion je oblik terapije iz tradicionalne kineske medicine i obuhvaća posebno primjenu elemenata vatre. Zapaljena biljka pelina se indirektno na tijelu primjenjuje i kroz podražaj topline stimuliranje akupunkturnih točaka kao i ojačavanje samoiscjeljujućih snaga organizma.

Moxa se na različite načine, ali uvijek ciljano, primjenjuje: na akupunkturne točke, na bolne točke, površinski lokalno i općenito, na zglobovima i na refleksnim zonama unutarnjih organa. Primjena moxe je naročito pogodna kod nedostatka elementa vatre, unutarnjeg osjećaja hladnoće, napetosti u leđima, stanje slabosti (burn out), artroze i depresivnog stanja.

Gua sha je narodna tradicionalna kineska terapija. Kod ove terapije “struganja” pomoću zada na kozi. Zbog toga dolazi do jake prokrvljenosti i oslobađanja, ispuštanja preko koze. Posebnu primjenu ova terapija nalazi kod visokog krvnog pritiska, napetosti u leđima, iscrpljenosti, akutnih infekcija …

Cupping terapija je tradicionalna metoda liječenja stara preko 5000 godina. Koriste se staklene čašice koje se zagrijavaju te stavljaju na kožu. Pruža opuštajući i detoksikacijski učinak. Utjecaj terapije prodire u tijelo i do 10 cm. Cupping potiče oslobađanje toksina, aktivira limfu, oslobađa blokade u tijelu, čisti i aktivira krvne žile, poboljšava izgled kože. Kineski liječnici je koriste u kombinaciji sa drugim tretmanima kako bi pojačali učinak. Naročito pomaže kod prehlade, upale pluća, celulita, ožiljaka, sportskih ozljeda, detoksikacije..

Više informacija o tretmanima dostupno je na recepciji Thalasso Wellness Centra i broju telefona 051/202-855, a istim se putem mogu napraviti i predbilježbe za preglede kod liječnika tradicionalne kineske medicine.

error: Content is protected !!