Trantananaj – Povodom 20. godišnjice Udruge Kanat ovog četvrtka nastupaju ženska i Muška klapa Kastav

Ove se godine obilježava 140. obljetnica rođenja i 60. obljetnica smrti Ivana Matetića Ronjgovega pa Kastavke i Kastavci koncert posvećuju ovom velikom čovjeku našeg kraja, jednom od najznačajnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća

Kastav – Ženska i Muška klapa Kastav će u okviru programa ovogodišnjeg 29. kastafskega kulturnega leta svečanim koncertom obilježiti značajan jubilej Udruge Kanat – Kastav. Udrugu su zajedničkim snagama obje Klape osnovale pred dvadeset godina s ciljem očuvanja i promicanja bogatog kulturnog i napose glazbenog nasljeđa našeg zavičaja.

Ove se godine obilježava 140. obljetnica rođenja i 60. obljetnica smrti Ivana Matetića Ronjgovega pa Kastavke i Kastavci koncert posvećuju ovom velikom čovjeku našeg kraja, jednom od najznačajnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća.

Muška klapa Kastav

Svečani koncert Trantananaj bit će svojevrsni presjek rada obiju Klapa Udruge Kanat – Kastav u kojem će uz klasični klapski repertoar ponovno biti prostora za nove iskorake. Ovog puta oni su potaknuti stvaralaštvom temeljenim na dragulju našeg izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa – pjevanju i sviranju na istarskoj ljestvici – koje se nalazi na popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a za čije je teoretsko definiranje, ali i praktičnu primjenu, najzaslužniji upravo Ronjgov. Pored klapskih pjesama, na programu Ženske i Muške klapa Kastav naći će se i skladbe Ivana Matetića Ronjgova, njegove obrade narodnih napjeva, ali i motivi koje je on zapisao ili su pak temeljeni na glazbenom i govornom nasljeđu Istre i Hrvatskog primorja. Neki od njih bit će izvedeni u novim aranžmanima čime se želi dati prilog osuvremenjivanju i promicanju vrijedne tradicijske kulture. Doprinos tome bit će i svečano predstavljanje videospota Ca je more Ženske klape Kastav koji je svoju premijeru doživio 26. lipnja, dan uoči 60. obljetnice Matetićeve smrti. Spomenuti videospot ostvaren je u suradnji sa sopcima KUD-a Sveti Juraj iz Krasa, a upravo će njegovi članovi, Damjan Šamanić i Edi Salkanović, svojim instrumentalnim izvedbama – sopnjadom – na koncertu dodatno oživjeti zvuke davnih vremena sjevernojadranskih prostora.

Koncert Trantananaj Ženske i Muške klape Kastav bit će održan u organizaciji Kastafskog kulturnog leta, dok su njegovi pokrovitelji stalni podupiratelji Udruge Kanat, Grad Kastav i Primorsko-goranska županija.

error: Content is protected !!