Treća večer Liburnia Film Festivala pred gledatelje istresla intimne i ljubavne priče @ Opatija

Četvrti dan Liburnia Film Festivala rezerviran je za posljednjih šest naslova u konkurenciji. Večeras će tako biti prikazana „sasvim riječka priča“ – dokumentarac „Pijana ulica“ Marina Lukanovića, ali i „Trst, Jugoslavija“ Alessija Bozzera, dokumentarac nastao u talijansko-hrvatskoj produkciji koji donosi mozaik priča i svjedočanstava o Trstu kao nekad omiljenoj šoping destinaciji svakog građanina Jugoslavije.

Opatija – Ljubav je bila glavna tema sinoćnjeg programa Liburnia Film Festivala. Treća večer 15. LFF-a istresla je pred gledatelje intimne priče niza protagonista – nekih slavnih, nekih anonimnih, nekih gledanih kroz objektivno oko kamere, nekih u razgolićujućem autobiografskom prikazu… Viktor Zahtila tako je u filmu „After Party“ prilično iskreno prikazao raspad svoje (homoseksualne) veze, a Matjaž Ivanišin i Rajko Grlić u dokumentarcu „Svaka dobra priča je ljubavna priča“ stvorili su trostruki okvir priče, snimivši film o predstavi nadahnutoj ljubavnim trokutom nastalim na kazališnim daskama…

Drugi blok filmova bio je posvećen uglavnom „nježnijem“ spolu – doks “Žene, žene, žene” Nikice Zdunić donosi intimne ispovijesti iz frizeraja, a „Preko ruba“ Vladimire Spindler prati prima balerinu Mirnu Sporiš i njen profesionalni rad. Nešto drugačijim plesom bavi se „Kika“ Mirne Zgrabljić u kojem kamera prati mladu striptizetu tijekom radne večeri, prikazujući kontekst „predstave“ koja se događa „oko šipke“ i stvarni život „iza zastora“, dok „Kamo idemo“ Lidije Špegar donosi intimnu priču o životu zagrebačke taksistice Ljiljane.

Četvrti dan Liburnia Film Festivala rezerviran je za posljednjih šest naslova u konkurenciji. U dnevnom programu uz nastavak edukacija, još jedna „Kava s autorom“ ugostit će autore prethodne festivalske večeri u razgovoru s filmskim kritičarom Vladanom Petkovićem. U sklopu popratnog festivalskog programa u Villi Antonio u 17 h prikazat će se pet kratkometražnih dokumentaraca u produkciji Pulske Filmske Tvornice, koja od 2004. godine sustavno educira nove pulske filmske stvaratelje i producira njihove filmove.

Večernji program u 20:30 sati otvara svjetska premijera dokumentarca „Dragi susjedi“ Nebojše Slijepčevića koji prati novosusjedske odnose tražitelja azila i „starih Zagrepčanaca“. Slijedi „Skoro ništa“ Ane Hušman, eksperimentalno – dokumentarni film o suigri prostora kojeg je prisvojio turizam i prirode u kojoj se on dešava. U dokumentarcu „Izzy“ Drago Toroman portretira 42-godišnjeg Izidora, kojeg unatoč tome što uspješno savladava mnogobrojne prepreke svog invaliditeta, zbog obiteljske situacije očekuje neizvjesna budućnost. Posljednji u prvom bloku je „sasvim riječki film“ – „Pijana ulica“ Marina Lukanovića.

U drugom večernjem bloku bit će prikazan „Trst, Jugoslavija“ Alessija Bozzera, dokumentarac nastao u talijansko-hrvatskoj produkciji koji donosi mozaik priča i svjedočanstava o Trstu kao nekad omiljenoj šoping destinaciji svakog građanina Jugoslavije.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!