Trg ili mastodont? Na Vijeću otvorena rasprava o odgovornosti za povećanje izgradivosti i visine zgrada na Slatini @ Opatija

Slatina

Slatina

Ćorić je kazao i kako je projekt trga na Slatini upitan zbog Inine benzinske crpke koja upravo radi rekonstrukciju uz suglasnost Grada Opatije, na što mu je Kirigin odgovorio neka razmisli tko bi to mogao dati suglasnost u ime Grada.

Opatija – Loši odnosi između opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića, bivšeg člana SDP-a i vjerojatnog nezavisnog kandidata za gradonačelnika na predstojećim izborima, te njegovog zamjenika i protukandidata uime SDP-a, Fernanda Kirigina, do punog su izražaja došli na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća. Vijećnik HDZ-a Marko Ćorić tada je Kirigina upitao da pojasni optužbe Dujmića kako je upravo Kirigin kao zamjenik gradonačelnika, pokušao „progurati“ izmjene opatijskog urbanističkog plana kojim bi se dopustila, uz izgradnju trga na Slatini, i gradnja zgrade visine 15 metara, uz izgrađenost prostora od čak 50 posto.

Naime, u razgovorima za medije, ali i u istupima na gradskom portalu, Dujmić je nakon kritike uglednih gospodarstvenika o stvaranju ”mastodonta” na Slatini, ”krivicu” za to pokušao prebaciti na SDP, ustvrdivši da je to njihov plan i želja. Međutim, Kirigin je na sjednici Vijeća ustvrdio da je prijedlog prevelike izgrađenosti dao upravo Dujmić, sa željom da ”sabotira” projekt trga na Slatini.

– SDP je predložio da na Slatini bude trg, na to smo ponosni i sasvim smo sigurni da nitko nema ništa protiv toga, jer takav projekt i jedan središnji, dobro uređeni prostor apsolutno je potreban ovom gradu. No, netko je dao usmeni projektni zadatak izrađivaču plana da promijeni koeficijent izgradivosti i maksimalnu visinu. Kada se ta priča pojavila u javnosti, a za nju do tada nisam niti znao, krenuo sam istraživati čija je to naredba bila. Odgovore sam tražio od stručnih službi, ali ih nisam dobio, a tek kada sam otišao kod izrađivača plana oni su mi kazali da su te promjene napravili uz suglasnost gradonačelnika Dujmića i gradskih stručnih službi. Dakle, netko je to podmetnuo, a ja mislim da je to napravio namjerno. Jer kako bismo mi dali prijedlog trga, na kojem će se graditi zgrada od 15 metara visine. To ne bi imalo nikakvog smisla, kazao je Kirigin.

Ćorić je kazao i kako je projekt trga na Slatini upitan zbog Inine benzinske crpke koja upravo radi rekonstrukciju uz suglasnost Grada Opatije, na što mu je Kirigin odgovorio neka razmisli tko bi to mogao dati suglasnost u ime Grada.

– Projekt trga na Slatini radit će se po novom konceptu, u kojem će postojati tri osigurača da se na njemu ne dogodi neki mastodont. Prvi će biti prometna studija, potrebna za svaki projekt koji se tamo bude događao. Drugi će biti savjetovanje s javnošću, u kojem će se prije ikakvog prijedloga investitora pitati građane što na Slatini žele, a što ne žele, a treći će biti studija izvodivosti koju će se morati napraviti prije kretanja u projekt, pojasio je Danko Žitinić uime vijećničke komisije za prostorno planiranje.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!