FOTO, VIDEO: Tri sata vrhunskog bluesa – Riccardo Staraj & Midnight blues band pojačani odličnim gostima predstavili novi album @ Opatija

Djelić atmosfere s jučerašnjeg koncerta provjerite u priloženom video isječku, a veliku fotogaleriju možete pogledati na ovom linku

Riccardo Staraj

Opatija – Bluesa puni džepovi, ukratko bi se moglo parafrazirati sinoćnje druženje u Gervaisu u režiji Riccarda Staraja, pod nazivom ‘Opatija on blues’.

Zanimljiv koncept s dva benda na bini koji se međusobno izmjenjuju pokazala se ako pun pogodak. Red Midnight blues banda, pa red ekipe iz Jed Beckers’a pojačanih s Elvisom Stanićem predstavili su publici zanimljivu blues priču.

Povod ovom glazbenom putovanju bila je promocija novoobjavljenog albuma Staraja pod nazivom „Kako stoje stvari“. A stvari su stajale izvrsno. Izuzetna glazbena imena, bravurozna sola te hrpa emocija, popraćena video artom za kojeg je bio zaslužan Cyborgix 4E75.

Jed Becker’s

Basista Vedran Ružić, gitarista Marko Sedlak, bubnjar Edi Lazarić i trubač Josip Rubinić odnosno Midnight blues band te Bruno Mičetić (gitara) i Joe Kaplowitz (klavijature) vjerno su glazbeno obojali Starajeve tekstove i pritom publiku poveli na zanimljivo putovanje Sjevernom Amerikom. Osim autorskih stvari domaćini su odali počast Lou Reedu, Johnu Lee Hookeru te Doorsima, ali i zajednički s Beckersima odsvirali su Sweet home Chicago koji je bio emotivni moment večeri. Jučerašnji koncert nije bilo samo nadopunjavanje blues poetike i povijesti, već je bilo svojevrsni vrhunac Starjevog ‘dvostrukog života’, odnosno potpuni kontrapunkt njegovog poziva, prvenstveno poete i glazbenika te trenutnog posla – općinskog načelnika.

Ružić, Rubinić, Lazarić

– Zadovoljan sam s koncertom i odazivom publike. Gervais je vrlo izazovan prostor koji treba pohvatati. Zahvaljujem se svim glazbenicima, mom bandu, gostima, publici, kao i VJ-u Cyborgix 4E75 koji je napravio fantastičan posao s video artom. Ovaj koncert mi je pokazao da publika za blues u našem kraju postoji, ali i da je širenje ovogodišnjeg B&D festivala na kompletnu Opatijsku rivijeru dobra odluka, kazao nam je Staraj po završetku koncerta.

Emir i Elvis

Jed Becker’ trio pojačani s Elvisom Stanićem odradili su vrhunski posao. Iako su bili najavljeni kao gosti, na jučerašnjem koncertu su više bili ‘braća po bluesu’, koji su ravnopravno svirali tijekom cijelog koncerta. Emir Grozdanić (gitara), Damjan Grbac (bas), Tonči Grabušić (bubanj) te Elvis Stanić predstavili su se obradama blues i rock standarda.

Podsjetimo, ‘Kako stoje stvari“ je album na kojem se nalaze četiri nove skladbe, dok je ostalih šest snimljeno unazad nekoliko godina, no nikada nisu objavljene na niti jednom nosaču zvuka.

Dvije skladbe su na talijanskom jeziku s obzirom na to da je Staraju talijanski drugi jezik. Pjesma U „Stolici ljubavi“ blues je standard otpjevan na hrvatskom jeziku. To je ujedno i jedina otpjevana skladba na albumu, dok su ostale skladbe karakteristična Starajeva ekspresivna lirika na podlozi blues, blues rock i jazz glazbe.

Sedlak i Mičetić

Albumom se proteže nekoliko tematika od kojih je najčešća ona socijalna, možemo reći politički društveno angažirana. Otuda ovaj album i vuče svoj naslov „Kako stoje stvari“, po istoimenoj pjesmi koja jasno progovara o problemima čovječanstva od onih ekoloških, socijalnih, rasnih, klasnih, pa sve do religijskih. Na nju se nadovezuje nova stvar „Biti prvi“ u hip hop maniri, te odlična pjesma „Političari“ koja progovara o političkoj zbilji ‘iz prve ruke’, dakle one o našoj zemlji.

Joe Kaplowitz

Starajev kritičan i originalan pristup umjetnosti niti na ovom albumu nije izostao. Album na neki način pomalo ublažavaju pjesme ljubavne tematike kao što su „Ponoćni blues“ i „Non sono propio io“, dok „Verso la strada“, „Blues mojih srednjih godina“ i „New York“ oslikavaju autorovu intimnu stranu. To su pjesme u kojima iskreno bez predrasuda i kočnica progovara o sebi i viđenju svijeta kroz prvo lice. Upravo je pjesma „New York“ ‘putovanje unutar sebe ulicama i kvartovima Manhattana’.

Opčinjenost blues glazbom i poezijom itekako je primjetna na albumu, no i naznaka da Staraj, osim što na nastupima izvodi i mnoge blues covere velikana kao što su J.L. Hooker, Doors, Stones, Blues Brothers, Buddy Guy i Muddy Waters, pomalo prelazi i u pjevanje na standardnom hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku.

Djelić atmosfere s jučerašnjeg koncerta provjerite u priloženom video isječku, a veliku fotogaleriju možete pogledati na ovom linku

Tekst i foto: Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!