Tribina o korištenju sredstava iz fondova EU: Matulji bi godišnje mogli povući i više od 20 milijuna kuna

Na skupu je govorio i Matej Dolinar iz Ljubljane čiji su realizirani projekti vrijedni oko 1,5 milijardi kuna i naglasio kako Matulji imaju velik potencijal za financiranje iz sredstava EU, posebice u domeni komunalne i turističke infrastrukture, ali i financiranja rada kulturnih i civilnih udruga.

Matulji – Dvadesetak milijuna kuna godišnje mogli bi Matulji ”povlačiti” iz europskih fondova, smatra kandidat za načelnika i konzultant Marko Spes, koji je jučer održao tribinu na temu korištenja sredstava Europske unije na kojoj je gostovao i jedan od vodećih regionalnih stručnjaka na tom području, Matej Dolinar iz Ljubljane.

Iza Dolinara 17 je godina iskustva, a njegovi dosad realizirani projekti zaslužili su ukupno oko milijardu i pol kuna od EU, dok su trenutačni projekti koji su u procesu izrade ili aplikacije vrijedni i triput više od tog iznosa. Pritom mu je koeficijent uspješnosti, odnosno realizacije projekata, na 99 posto, od čega su mnogi realizirani i u Hrvatskoj – Novom Vinodolskom, Gorskom kotaru, Osječko-baranjskoj županiji…

– Postoje tri osnovne pretpostavke za kvalitetno iskorištavanje sredstava iz fondova. Prva je vizija, odnosno ideja što se može i što se želi napraviti. Drugi je stručnost, ona tehnička – kako napisati projekt i kako ga prijaviti, ali i ono znanje koje može jamčiti da upravo taj projekt prođe evaluaciju. Treća je rad, odnosno praksa, to je zahtjevan i složen proces koji zahtjeva ulaganje ozbiljnog truda, kazao je Dolinar. Prema njegovim riječima, Matulji imaju značajan potencijal za privlačenje sredstava EU i to za infrastrukturu kao što su ceste, turističku infrastrukturu, ali i za edukaciju kadrova i rad kulturnih i civilnih udruga.

– Postotak razvijenosti određenog područja može biti ograničavajući faktor, jer što je razvijenost manja, to su šanse za aplikaciju veće, no postoji velik broj područja gdje se Matulji mogu prijaviti. Hrvatska na raspolaganju ima 10,7 milijardi eura, pa tu ima dovoljno prostora za sve kvalitetne projekte, samo ih treba dobro osmisliti i prezentirati, kazao je Dolinar.

Marko Spes rekao je kako će nakon preuzimanja vlasti pogledati koji se projekti u najkraćem roku mogu dovesti do faze prijave te kako u početku očekuje privlačenje oko 20 milijuna kuna u godinu dana.

– To su sredstva koja rasterećuju proračun za investicije koje bismo ionako morali financirati. Ovako se otvara prostor da ta sredstva iskoristimo u druge svrhe i od tih sredstava financiramo besplatne udžbenike, besplatne vrtiće i socijalni standard, objasnio je Spes.

Prema njegovim riječima, u Matuljima je sada korištenje EU fondova kao „osvajanje Divljeg zapada“ jer postoji veliko prostranstvo neiskorištenog potencijala. Finacirati se mogu, primjerice projekti razvoja komunalne, tehnološke i poslovne infrastrukture, ali i projekti iz domene ekologije, socijale, kao i kulture gdje Matulji imaju veliku priliku zahvaljujući svojoj tradiciji i zvončarima koji su pod zaštitom UNESCO-a.

– Na ovom dosad nije učinjeno ništa, a mogao se financirati čitav razvoj općine da je bilo dovoljno znanja i truda, zaključio je Spes, koji je kazao da je ključna stvar kod odobravanja projekata suradnja i partnerstvo s drugim institucijama i jedinicama lokalne samouprave. Upravo zato, na skupu su jučer sudjelovali i kandidati za (grado)načelnike Lovrana, Opatije i Kastva Bojan Simonič, Robert Kurelić i Davor Jurčić, kao i kandidat za župana Bojan Kurelić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!