Troškovi skočili za 25 posto – Dom zdravlja stajat će 44 milijuna kuna, Županija traži da Opatija plati 7 milijuna kuna

Predsjednik Vijeća Robert Kurelić na jučerašnjoj je tiskovnoj konferenciji otkrio kako je, prema novom elaboratu, trošak izgradnje Doma zdravlja znatno veći od ranije planiranog. Prije novog zaduženja za Dom zdravlja, Kurelić smatra da bi se trebao raspisati savjetodavni referendum na kojem bi građani iznijeli svoj stav.

Opatija – Sedam milijuna kuna, ili tek nešto manje od tog iznosa, stajat će Grad Opatiju novi Dom zdravlja koji bi, temeljem sporazuma, trebala graditi Primorsko-goranska županija. Podsjetimo, za novi je opatijski zdravstveni centar zemljište poklonila država i Grad Opatija, a trošak izgradnje trebao je biti podmiren prodajom postojećih nekretnina Doma zdravlja – zgrade na Slatini u kojoj se sada „vadi krv“ te zgrade Hitne pomoći. No, temeljem dopisa koji je jučer javnosti na tiskovnoj konferenciji predstavio predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić, čini se da iznos uprihođen prodajom nekretnina neće biti dovoljan i za realizaciju projekta nedostajat će gotovo 14 milijuna kuna.

– Upućen mi je na znanje odgovor Primorsko-goranske županije na dopis gradonačelnika Dujmića koji je županiji uputio deklaraciju Gradskog vijeća o podršci izgradnji Doma zdravlja. Navodi se kako je Županija naručila novi elaborat procjena troškova, budući da su cijene građevinskih radova značajno porasle od 2016. godine, pa sada nova procjena troškova iznosi oko 44,2 milijuna kuna što je gotovo 25 posto više od ranije procjene koja je iznosila oko 34,6 milijuna kuna. Vrijednost imovine je, prema procjeni, nešto viša od 30 milijuna kuna, pa Županija predlaže da Grad Opatija i Dom zdravlja „prepolove“ razliku do vrijednosti investicije i svaka strana snosi trošak od oko 7 milijuna kuna, pojasnio je Kurelić.

Prema potpisanom ugovoru, ukoliko radovi na novom Domu zdravlja ne krenu do 31. ožujka 2021. godine, državi se vraća gotovo 5,3 tisuće kvadrata darovanog zemljišta, a Gradu oko 2,3 tisuće kvadrata. S obzirom na situaciju s proračunom u kojoj se nalazi Grad Opatija, prijedlog za dodatne milijunske troškove stiže u „nezgodnom trenutku“.

– Iz prijedloga rebalansa koji je nedavno bio upućen na Gradsko vijeće, moglo se vidjeti da – kada je u pitanju „krpanje“ dubioza nastalih njegovih maglovitih planova, onda kredit nije bauk. Ako postoji politička volja da se ide u izgradnju Doma zdravlja, onda vjerujem da se sredstva mogu pronaći. No, osobno smatram da nije u redu uzeti novi kredit za taj projekt, bez da se o tome pita građane, rekao je Kurelić.

Predložio je da se na temu zaduženja za izgradnju novog Doma zdravlja raspiše savjetodavni referendum u kojem bi Opatijci iznijeli svoj stav. No, prema njemu, to će nužno značiti i daljnju racionalizaciju proračuna.

– Građanima jasno treba objasniti koje su opcije, a vjerujem da će biti racionalniji od dijela vijećnika koji su nas uvjeravali kako je novo kreditno zaduženje odlična stvar. Vidimo da bi se „rupa“ u proračunu, s ovim troškom, popela do gotovo 30 milijuna kuna, stoga će biti nužno osmisliti racionalan i održiv proračun koji takav trošak može iznijeti. Vrijeme je da gradonačelnik dođe do zaključka da niti jedan bogat grad poput Opatije nema dovoljno sredstava da pokrije sva njegova politička obećanja. Ako nastavimo zatvarati oči pred tim činjenicama, doći ćemo do situacije u kojoj će minus biti nemoguće pokrpati novim kreditima i u kojoj će se tražiti drastično rezanje svih izdataka, zaključio je Kurelić.

Iz ugovora Grada Opatije i Primorsko-goranske županije iznio je i zanimljiv „detalj“ koji pokazuje koliko je „tanak“ bio ugovor Grada Opatije s talijanskim partnerima kod financiranja vrtića.
– Županija od Grada ovim ugovorom traži osiguranje plaćanja, dakle bjanko zadužnice kao instrument garancije da ćemo podmiriti svoje obaveze. To dovoljno jasno demantira tvrdnju gradonačelnika Dujmića koji je objašnjavao da nije u ugovor s talijanskim partnerima stavio takve „osigurače“ plaćanja jer ozbiljne institucije ne traže jedna od drugih takve garancije, poručio je Kurelić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!