Tržište nekretnina je na vrhuncu: Cijene u prvoj polovici godine porasle 12 posto

Ekonomski stručnjaci, ali i profesionalni agenti za posredovanje u prometu nekretnina, smatraju kako je sadašnji trend značajno različit od onoga koji je naglo prekinut 2009. godine kada se dogodio slom građevinskog i nekretninskog tržišta.

Opatija – Tržište nekretnina u Hrvatskoj raste impresivnim brojkama – lani je izgrađeno više od 10 tisuća stanova, što je 20 posto više nego godinu dana ranije, kada je ukupna vrijednost nekretninskih transakcija iznosila 7,7 posto nacionalnog BDP-a: ukupno gotovo 30 milijardi kuna. Paralelno raste i cijena nekretnina – lani u prosjeku za 7 posto, a ove godine još i brže, jer je u prvih šest mjeseci rast cijene nekretnina iznosio više od 12 posto. Uz takav rast, kao i činjenicu da je ove godine cijena nekretnina dosegla razinu otprije „kriznog sloma“ pred deset godina, sve se više pojavljuje teza da je tržište nekretnina dosegnulo svoj vrhunac i da mu slijedi slom.

Ipak, ekonomski stručnjaci, ali i profesionalni agenti za posredovanje u prometu nekretnina, smatraju kako je sadašnji trend značajno različit od onoga koji je naglo prekinut 2009. godine kada se dogodio slom građevinskog i nekretninskog tržišta.

– Situacija je sada bitno drugačija nego prije deset godina, jer rast standarda je utemeljen na zdravijim temeljima. Porast cijena prate i realni pomaci u kupovnoj moći građana, imamo i konstantni rast turističkog prometa koji značajno utječe na mogućnost otplate investicija u nekretnine koje se koriste u turističke svrhe, a i znatno smo otvoreniji prema vanjskim investitorima koji često stoje iza većih kupnji, kaže Milan Mandić iz opatijske agencije Smart Invest Immobilien.

U prilog njegovim tvrdnjama ide i činjenica da se rast prvenstveno događana na gospodarski najjačim područjima Hrvatske, odnosno u Zagrebu te uz jadransku obalu koja profitira od turističkog rasta. S  druge strane, cijene nekretnina u kontinentalnom dijelu Hrvatske stagniraju.

– Kad govorimo o rastu cijena nekretnina na liburnijskom području, mnogi ljudi smatraju da to znači da je stan koji je jučer vrijedio 2.000 eura po kvadratu, sada vrijedi 2.200 eura po kvadratu, međutim, korelacija nije baš takva. Na rast cijena utječu nove investicije, koje donose nekretnine s višom prosječnom cijenom, kao i veća potražnja za najtraženijim kategorijama, onima luksuznih vila u „prvom redu do mora“ kojima cijena značajno raste, kao i obiteljskim stanovima od 50 do 80 kvadrata. Novi stanovi, kojih na opatijskom tržištu sada ima relativno puno zahvaljujući velikim investicijama, automatski se pozicioniraju cjenovno iznad usporedivih stanova starije gradnje, objašnjava Mandić, kazavši kako rast cijena ne znači da će se prodati sve što se stavi na tržište.

– Činjenica jest da je sada tržište naklonjeno prodavačima, odnosno da interes kupaca često bude veći od ponude. Međutim, to ne znači da se kupuje „bilo što“, već kupci jako dobro znaju procijeniti realnu vrijednost nekretnina. Upravo tu značajnu ulogu igraju i agencije, koje kao posrednik između kupaca i prodavatelja često budu ključni dio procesa pronalaženja adekvatne cijene za kupoprodaju, ističe Mandić.

Vjeruje da će trend rasta cijena trajati i u narednom razdoblju, posebice zbog sve većeg interesa kupaca.

– Imamo velik interes i domaćeg stanovništva, ali i stranih kupaca koji se uglavnom zanimaju za skuplje nekretnine. U ovom trenutku, pritisak je na strani potražnje, stoga pozivamo sve koji su potencijalno razmišljali o prodaji svoje nekretnine da nam se jave i provjere kako njihova nekretnina trenutačno kotira na tržištu, zaključuje Mandić.

Ponudu agencije Smart Invest Immobilien te više informacija potražite na njihovim stranicama – smart-invest.hr.

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net