Turistički jubilarci – Renata Horvat gošća broj 8000., Svante Edqvist proslavio 15 godina ‘vjernosti’ obitelji Jušić @ Matulji

Kuća obitelji Jušić u Matuljima bila je lokacija dvostruke proslave – obitelj Horvat imala je čast u svojim redovima dovesti jubilarnog 8000. matuljskog gosta ove godine, a Svante Edqvist spada među najvjernije posjetitelje ovog kraja – 15 godina ljetuje kod obitelji Jušić.

Matulji – Dvostruki razlog za proslavu imali su članovi obitelji Jušić, dugogodišnjih matuljskih turističkih izajmljivača, njihovi gosti i predstavnici matuljske Turističke zajednice, jer u lijepo uređenom objektu na Kuku ovih dana boravi čak dvoje ”jubilaraca”.

Jedan od troje članova obitelji Horvat iz Bjelovara – otac Robert, majka Anamarija ili kćer Renata – 8000. je ovogodišnji matuljski gost, a roditelji su tu čast odlučili prepustiti kćeri koja je tako ponijela ”okruglu titulu” i zaslužila prateću slavljeničku tortu.

– Nismo dosad nikad bili u Matuljima, na ovom području Kvarnera i Istre posjetili smo prije Opatiju i Brijune. Svake godine jedan od nas troje bira destinaciju na kojoj ćemo ljetovati, a ove godine je to bila kćer kojoj ”dugujemo” i ovu nagradu. U Matuljima smo dva tjedna, od 30. srpnja i ubrzo odlazimo, a iskoristili smo vrijeme za kupanje na Preluku i Črnikovici, pogledali smo Opatiju i dobro je upoznali, a išli smo i na izlete. Sve smo ”dokumentirali”, napravili smo više od 600 fotografija, kazao je Robert Horvat koji je ipak otkrio jednu poveznicu njegove obitelji i ovog kraja.

Naime, Horvatovi imaju i uzgoj božićnih drvca, a brojna su drvca darovali za održavanje Ledena čarolije 2015. godine.

Za razliku od ”premijernog” doživljaja Matulja obitelji Horvat, Svante Edqvist iz Švedske već je iskusan matuljski gost – ove godine slavi 15. obljetnicu otkako ljeta provodi u Matuljima, uvijek u smještaju kod obitelji Jušić koje je ove godine posjetio u društvu Lenke Hubinske.

– Prvi put sam došao slučajno, s prijateljicom koja je bila rođena u Zadru i htjela je da dođemo u Hrvatsku. Smještaj smo našli preko interneta, kada to nije bila tako raširena pojava kao danas, svidjelo nam se kako je izgledala kuća i otad se uvijek vraćam. Svake godine ostajem desetak dana do dva tjedna, a ove gotovo tri tjedna. Strastven sam ribič, pa kombiniramo plažu i ribičiju – jedan dan smo na kupanju, a drugi dan u Brodu na Kupi pecam, otkrio je Edqvist koji je u desetljeće i pol redovitog dolaska u Matulje stvorio i prijateljske odnose s obitelji Jušić.

Neven Jušić predstavnik je već treće generacije ove matuljske obitelji koja se bavi turizmom, a kaže kako se sve više u taj obiteljski posao uključuju predstavnici četvrte generacije, njegovi sinovi Mauro i Adriano. Obitelj raspolaže s dvadesetak ležajeva, a kako kažu, svake godine sve više ulažu u daljnji rast njihove turističke djelatnosti.

– Zadovoljni smo rezultatima, puno se ulaže, ali imamo i dobre reakcije od gostiju. Mi radimo cijele godine, nismo uvijek popunjeni u punom kapacitetu, ali rijetki su dani kada smo potpuno ”prazni”. U posljednjih pet godina, možda je bilo svega pet dana da nismo imali niti jednog gosta, kazao je Jušić.

Direktorica Turističke zajednice Marijana Kalčić istaknula je kako se iz godine u godinu ostvaruju sve bolji rezultati na matuljskom području, pa je i jubilarni 8000. gost stigao puno ranije nego lanjske godine.

– I sve više ljudi uključuje se u turizam, pa tako imamo 201 registriranog iznajmljivača s oko 1.400 ležajeva, a od toga četrdesetak kuća s bazenom, kazala je Kalčić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!