Turistički Kvarner obzirom na okolnosti bilježi solidne rezultate – U prvih 6 mjeseci na 50%, srpanjski rezultati na 66% prošlogodišnjih

Trenutno, regija Kvarner, uz Istru, ostvaruje najveći turistički promet u Hrvatskoj

Rijeka – Prema službenim podacima sustava eVisitor trenutno ostvarenje u srpnju na Kvarneru iznosi 66% noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, što pozicionira Kvarner u vrh primorskih regija s najvećim turističkim prometom. Pri tome je popunjenost komercijalnih kapaciteta na 40%, što je najbolje na razini Hrvatske. Analizira li se turistički promet od početka 2020. godine do danas, rezultati pokazuju kako je na Kvarneru ostvareno 50% prošlogodišnjih noćenja. Trenutno, regija Kvarner, uz Istru, ostvaruje najveći turistički promet u Hrvatskoj, naglašeno je na tiskovnoj konferenciji održanoj u sjedištu Primorsko-goranske županije.

– U zadnjih deset godina kvarnerski turizam ostvarivao je stalan rast u noćenjima, i to za 50%. U apsolutnim brojkama to znači da je od 2010. do 2019. godine broj noćenja porastao za 6,2 milijuna. Ako se okrenemo analizi razdoblja pred i posezone broj noćenja u tim dijelovima godine kroz desetogodišnje razdoblje povećao se za gotovo 90%. Kvarner je i u turističku 2020. godinu krenuo s odličnim brojkama – tijekom siječnja i veljače ostvareno je 16% više noćenja i 16% više dolazaka. Po proglašenju pandemije koronavirusa i zatvaranjem granica, sve je privremeno stalo. Ipak, popuštanjem mjera i otvaranjem granica, Kvarner je počevši od svibnja iz tjedna u tjedan bilježio postepen rast broja gostiju. Upravo u ovakvim izvanrednim i neočekivanim okolnostima, koje su u potpunosti van našeg utjecaja, pokazalo se da smo kao cjelokupno turističko gospodarstvo na razini regije zauzeli dobru putanju te odredili i postavili dobru strategiju razvoja stavljajući naglasak na ulaganja u kvalitetu i ponudu regije, a ne kvantitetu. Kvaliteta smještaja i cjelokupne ponude te činjenica da regija Kvarner nikad nije težila postati destinacijom za masovni turizam, doprinijela je da su nam se naši gosti vratili čim je to situacija dopustila, istaknula je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

U lipnju su na Kvarneru bili otvoreni svi kampovi, dok je kod hotelskog smještaja bilo otvoreno 70% kapaciteta. Najveći broj noćenja ostvaren je u obiteljskom smještaju i u kampovima. Tijekom lipnja Kvarner je ostvario 36% popunjenosti kapaciteta u komercijalnom smještaju u usporedbi s prošlogodišnjim lipnjem, što je najbolji rezultat u Hrvatskoj.

Otok Krk je u lipnju ostvario oko 500.000 noćenja, otok Lošinj nešto više od 150.000, Crikveničko-vinodolska rivijera gotovo 150.000 te otok Rab više od 130.000 noćenja.

Gosti iz Slovenije i Njemačke tijekom lipnja zajedno su ostvarili 70% inozemnog turističkog prometa na Kvarneru. Analizirano po tržištima, postotci u ostvarenim noćenjima su: 84% gosti je iz Slovenije, slijede iz Njemačke i Češke s po 40% ostvarenja te gosti iz Austrije s oko 30% ostvarenih noćenja. Domaći gosti su tijekom lipnja ostvarili 60%, a u prvih šest mjeseci 65% noćenja u odnosu na prošlu godinu.

Popuštanjem mjera i ukidanjem ograničenja prelaska državnih granica, Turistička zajednica Kvarnera krenula je u promotivnu kampanju na najbližim tržištima: Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke te Italije. Glavna poruka kampanje su blizina i dostupnost, sigurna turistička regija koja je za vrijeme pandemije vrlo uspješno upravljala kriznom situacijom, zatim otvoreni hoteli i kampovi, spremnost privatnih iznajmljivača i ugostiteljskih objekata za prihvat gostiju, autohtonu gastronomsku ponuda, visoka razina kakvoće mora te prirodne ljepote destinacije.

– Ukupna vrijednost kampanje oglašavanja Turističke zajednice Kvarnera iznosi 745.000 kuna te ovisno o epidemiološkom stanju u Hrvatskoj i zemljama iz okruženja, provodi se na najčitanijim portalima, društvenim mrežama, platformama za komunikaciju s turističkim novinarima, bloggerima i influencerima… Kroz kampanju udružili smo sredstva s Hrvatskom turističkom zajednicom i lokalnim turističkim zajednicama s područja Kvarnera – turističkim zajednicama s područja Crikveničko-vinodolske rivijere i Turističkom zajednicom otoka Krka, a očekivani rezultati su preko 11 milijuna prikaza oglasa, 20 objavljenih reportaža o Kvarneru te 2 posebno oslikana autobusa s motivima Kvarnera, od kojih jedan prometuje javnom gradskom linijom u Ljubljani, a jedan redovnom međugradskom linijom unutar Hrvatske. Ukoliko epidemiološka situacija na Kvarneru i u Hrvatskoj i dalje ostane stabilna, kampanja će se prilagoditi, i s novim porukama nastaviti provoditi.