Tvrtka Komunalac uključena u projekt ‘Europsko radno mjesto i alkohol’

U Hrvatskoj se projekt provodi u četiri velika grada Zagreb, Osijek, Split i Rijeka, te u istome sudjeluju velike tvrtke poput Badela i petrokemije Kutina. Predstavnici naše regije su tvrtke Komunalac Opatija i Jadrolinija Rijeka. Za potrebe projekta edukaciju su u Rijeci prošli Dr. Antonio Šimundić, Dr. Tomislav Furlan i Dr. Neven Varljen.

Jurdani – U sklopu projekta ‘Europsko radno mjesto i alkohol’ (European work place and alcohol), u tvrtki Komunalac Opatija d.o.o. provodi se spomenuti projekt – o prevenciji alkoholizma na radnom mjestu. Nositelj projekta, koji je počeo 01.siječnja 2011je Katalonsko Ministarstvo zdravstva, a trajati će 30 mjeseci. EWA radionice Pilot intervencija – radionice održane u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Na radionicama je provedena edukacija liječnika koji će provoditi pilot intervenciju. Za potrebe projekta edukaciju su u Rijeci prošli Dr. Antonio Šimundić, Dr. Tomislav Furlan i Dr. Neven Varljen.

U samom projektu sudjeluje 54 zaposlenika podijeljenih u dvije grupe, a projekt provodi Ustanova Medris – medicina rada i sporta iz Rijeke. Cilj projekta je da se na temelju primjera dobre prakse diljem Europe izradi smjernica za zemlje EU i omogući implementacija intervencija vezanih protiv konzumacije alkohola na radnim mjestima, poboljšanje razine zdravlja europskih građana te pridonošenje ostvarenju ciljeva Lisabonske deklaracije.

dr. Neven Varljen

– Zadovoljan sam odazivom zaposlenika firme Komunalac Opatija d.o.o.. Prije samog predavanja zaposlenici su ispunili anonimni anketni upitnik, a nakon mjesec dana ispunit će još jedan neznatno izmijenjen upitnik, temeljem čega će se izraditi strategija na razini EU (15 pridruženih partnera iz 12 zemalja i 14 suradnika partnera). Tijekom prezentacije zaposlenici su mogli saznati korisne informacije o pozitivnim i negativnim utjecajima alkohola na organizam, kazao nam je dr. Neven Varljen, specijalist medicine rada i sporta.

Tvrtke za pilot intervencije su tvrtke koje žele unapređenje produktivnosti zaposlenika, tvrtke koje žele podići razinu kvalitete zaštite svojih radnika te tvrtke koje same identificiraju problem alkohola na radnom mjestu. Sve aktivnosti provode se u dogovoru s poslodavcima, s ciljem povećanja zaštite i unapređenja zdravlja i sprečavanje pada produktivnosti zbog zlouporabe alkohola na radnom mjestu.

– U Hrvatskoj se projekt provodi u četiri velika grada Zagreb, Osijek, Split i Rijeka, te u istome sudjeluju velike tvrtke poput Badela i petrokemije Kutina. Predstavnici naše regije su tvrtke Komunalac Opatija i Jadrolinija Rijeka, koje su imale predstavnike na edukacijskim radionicama, a zanimljivo je napomenuti da je u ime tvrtke Komunalac Opatija na edukaciji sudjelovao direktor Ervino Mrak, dodao je Neven Varljen.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije koordinirat će aktivnosti u Hrvatskoj, uz pomoć i potporu suradnika: Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH, Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu te Neuropsihijatrijske bolnice ”Dr.Ivan Barbot“, a ujendo je jedan je od 30 partnera u projektu Europsko radno mjesto i alkohol (European Workplace and Alcohol – EWA).

– Opći cilj projekta je razvijanje efikasnih metoda na radnom mjestu za podizanje svjesnosti i uvođenje individualnih i organizacijskih promjena koje vode do sigurnije upotrebe alkoholnih pića i samim time do smanjenja pojava posljedica konzumacije alkohola, uključivo i nesreće vezane uz zlouporabu alkohola, a cilj će se postići implementacijom i diseminacijom kros-kulturalnih smjernica, istaknuo je Varljen.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!