TZ Lovran, Mošćenika Draga i Ičići predstavili ponudu na najvećem turističkom sajam za široku publiku @ Stuttgart

Osim općenite ponude, predstavljene su i utrke koje se održavaju na području parka prirode Učka kao što su Učka Trail, King of Učka, 100 milja Istre.

Stuttgart – Turistička zajednica Kvarnera nedavno je sudjelovala na sajmu CMT Stuttgart, koji ove godine obilježava jubilarnih 50 godina postojanja. Tom prilikom, TZO Lovran zajedno s TZO Mošćenička Draga i TZ mjesta Ičići predstavile su se na posebnom dvodnevnom sajamskom „eventu“ na temu aktivnog odmora pod nazivom „Fahrrad-& Erlebnis Reisen 2018“, koji CMT organizira u posebnoj hali, a koji predstavlja rastući segment turističke ponude.

– Štand je bio vrlo dobro posjećen tijekom održavanja sajma, a osim pitanja vezanih za mogućnosti provođenja aktivnog odmora, pješačenja i bicikliranja te općih pitanja vezanih uz turističku ponudu, posjetitelji su se najviše raspitivali za kamping ponudu te o nacionalnim parkovima i parkovima prirode, kazala nam je Luiza Sandalj, direktorica TZO Lovran.

Posjetiteljima se dijele najrazličitiji promidžbeni materijali kako samog Lovrana tako i cijele destinacije, karte Parka prirode Učka, karte biciklističkih staza i šetnica, mogućnosti direktne avio linije Stuttgart – Rijeka, tematska brošura s ponudom campinga, tematska brošura s ponudom obiteljskog smještaja i ostalog smještaja, posebne ponude za smještaj ciljane skupine gostiju. Osim općenite ponude, predstavljene su i utrke koje se održavaju na području parka prirode Učka kao što su Učka Trail, King of Učka, 100 milja Istre.

– Nastup na sajmu CMT je vrlo važan s obzirom na to da šira regija Stuttgarta ima više od 5 milijuna stanovnika i kao takva predstavlja značajno područje na najvažnijem emitivnom tržištu. Naime, njemački turisti su već tradicionalno najbrojniji gosti na području TZ općine Lovran. U 2017. godini ostvarili su čak 6% više noćenja u odnosu na 2016. godini a njihov udio u ukupnim noćenjima iznosi 23%. Konkretnije radi se o 87.294 noćenja i 17.470 dolazaka. Turistička 2017. godina završila je za TZO Lovran s 8% više noćenja (387.833) i dolazaka (100.902) u odnosu na 2016. godinu, dodala je Sandalj.

Na prošlogodišnje rezultate osvrnula se i direktorica TZ Mošćeničke Drage, Nensi Dretvić, koja je ujedno najavila i neke nove manifestacije koje će podići turističku ponudu.

– TZ Mošćeničke Drage u 2018. godini ukupno je ostvarila 53,125 dolazaka turista od toga 51,248 stranih dolazaka što je za 6% više u odnosu na 2016. godini te 249,290 noćenja stranih odnosno 9250 noćenja domaćih gostiju, tj. ukupno 258.540 noćenja što je za 4,42% više nego prethodne godine. Turisti iz Njemačke zauzimaju i zadržavaju prvo mjesto u noćenjima i u dolascima te su od ukupnog broja noćenja Nijemci ostvarili 11,350 dolazaka odnosno 73,946 noćenja i to za 7% više nego 2016.godini. Udio dolazaka turista s njemačkog tržišta je 21,36% odnosno 28,60% je udio u ukupno ostvarenim noćenjima na području TZ Mošćeničke Drage. Što se tiče sportskih manifestacija na području Mošćeničke Drage u 2018.g. planira se rekreativna biciklistička tura na proljeće (M.Draga – Brseč –Mošćenice), dok je drugi vikend u rujnu rezerviran za 6. Izdanje Učka traila te 2. Izdanje Montbike utrke – Uspon na Učku. Proljeće i jesen u MD rezervirani su za aktivni odmor u turizmu čime se želi produljiti turistička sezona. Osim klasičnih pješačkih tura koje se organiziraju u planu rada TZ-a je i prva triatlon utrka u Mošćeničkoj Dragi, istaknula je Nensi Dretvić.

Za kraj dodajmo, da sajam CMT Stuttgart ove godine obilježava jubilarnih 50 godina, a održava se na površini od preko 120.000 m2, gdje izlaže više od 2.000 izlagača iz više od 90 zemalja, sajam svakodnevno prati oko 2.000 akreditiranih novinara i posjeti ga preko 230.000 posjetitelja. Glavne teme sajma CMT su putovanja i kamping industrija, ali su prisutne i druge povezane teme poput biciklizma, pustolovnih putovanja, golfa, wellnessa, krstarenja i drugih turističkih proizvoda.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net