U 2014. skuplja vožnja Istarskim ipsilonom, kroz tunel Učku za 29 kuna

tunel_ucka_foto

Cestarina će se prosječno povećati za 2,9 posto, koliki je porast inflacije.

Kanfanar – Od 1. siječnja 2014. cijene cestarine na Istarskom ipsilonu prosječno su se povećale za 2,9 posto, koliko je u ovoj godini porasla inflacija, donosi Glas Istre.

Za automobile cestarina će se na pravcu od Rijeke do Pule (92 km), povećati za kunu, a iznositi će 51 kunu. Za korisnike ENC uređaja cestarina će se povećati za 0,40 na 29,6 kuna. Zbog usklađenja sa prosječnim hrvatskim od Umaga do Pule (77 km), cestarina će se povećati za tri kune, pa će iznositi 41 kn, a za korisnike ENC-a za 0,70 kuna na 27,3 kune. Cestarina za 48 km od Pazina do Pule povećat će se za kunu, pa će iznositi 22 kune, a za korisnike ENC-a će uz povećanje za 0,40 kuna biti 15,10 kuna.

Uz nove cijene cestarine će na punom profilu Ipsilona u prosjeku iznositi 0,52 kn, a za lokalno stanovništvo i učestale korisnike 0,34 kn, što je, ističu u Bina-Istri, u skladu sa cijenama koje se naplaćuju na mreži autocesta u Hrvatskoj.

Koncesionari Ipsilona kažu da su u 2013. zabilježeni pozitivni statistički podaci o sigurnosti prometa. U godini u kojoj je Ipsilonom prošlo osam milijuna vozila, prvi put nije bilo smrtno stradalih. Uz stalni rast prometa nastavljen je trend smanjivanja nezgoda, pa ih je zabilježeno 89, 14 posto manje od 2012. Uz to veći dio nezgoda, 85 posto, prošlo je sa materijalnom štetom bez ozlijeđenih.

U tunelu Učka se i ove godine nastavilo s programom obnove opreme u tunelu, a od puštanja u promet, tunelom je prošlo više od 57 milijuna vozila, a da nije zabilježena niti jedna prometna nezgoda s poginulom osobom.

I. Mellor / Glas Istre / PodUčkun.net

error: Content is protected !!