U Exportdrvu najavljen skorašnji početak Vriska, 13. riječkog sajma knjiga i festivala autora

Kantrida FKK 2020, Apstraktna monarhija i Sevdah za Bekima na otvaranju Vriska

Rijeka – Dođite vrištati! Poziv je to Ivana Šarara, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, upućen pri kraju konferencije za novinare na kojoj je predstavljeno 13. izdanje Vriska, riječkog sajma knjiga i festivala autora, što će se od 13. do 19. rujna održati u zgradi Exportdrva, na Kantridi i na još nekoliko riječkih lokacija. Službeni početak Vriska, bit će, kako je to na konferenciji za novinare naglasio Drago Glamuzina, glavni urednik u izdavačkoj kući VBZ,  u nedjelju 13. rujna, uručenjem VBZ-ove nagrada za najbolji roman, ali će neslužbeno započeti dva dana ranije programom na Morskom prascu, odnosno partnerstvom s projektom Kantrida Europski kvart kulture FKK 2020. Vrisak će, dakle, početi s Apstraktnom monarhijom i Bekimom Sejranovićem.

– Priča koju ćemo mi odraditi u Morskom prascu bit će u sklopu našeg projekta Kantrida Europski kvart kulture i ovim progamima završit ćemo  taj radni dio projekta, ostat će nam još samo ceremonijal zatvaranja i odlazak na Goli otok, na kojemu ćemo se također prisjetiti Bekima.  Ovim programima, dakle, završavamo ljetnu sezonu koja je bila dosta zeznuta. Apstraktna monarhija programski je pravac projekta Kantrida FKK 2020 što se trebao odvijati čitavo ljeto, ali zbog cjelokupne situacije to nije  bilo moguće. Na neki je način to uvod u Vrisak, Apstraktnu monarhiju vodi Vid Jeraj, književnik i novinar, koji će također sudjelovati u Vrisku. Apstraktna monarhija je bila zamišljena tako da uspostavimo suradnju između bečke i riječke umjetničke scene, a iako nam to nije u potpunosti uspjelo prezentirat ćemo je kroz nastup troje kvalitetnih bečkih umjetnika. Mia Zabelka je violinistica koja će održati svoj samostalni koncert, doktorica filozofije Renate Quehenberger održat će zanimljivo predavanje „Platon na LSD-u“, a sve će završiti nastupom DJ Shullia, odnosno Daniela Šuljića, umjetničkog direktora Animafesta. Apstraktna monarhija održat će se u petak, 11. rujna.

Idući dan na rasporedu je program, meni osobno možda i najbitniji, a kojega smo mi radno nazvali „Sevdah za Bekima“. Bit će to jedan ležerni, zabavniji pristup sjećanju na Bekima i njegov stvaralački opus na kojemu će se okupiti Bekimovi prijatelji, na kojemu će biti koncert Šadrvana, poznatog riječkog benda koji na specifičan način njeguje sevdah kombinirajući ga s elementima drugih glazbenih izraza, ali koji nikada ne napušta njihove prepoznatljive temeljne melodijske linije i koji će završiti gastro spektaklom i performansom u režiji Igora Anjolija i poznatog riječkog novinara i humanitarnog radnika Edija Prodana.

Treći dio programa na rasporedu je 15. rujna, riječ je o promociji knjige Zlatka Gala „Čovjek kao on“, odnosno biografije Arsena Dedića, koja će biti popraćena nastupom Nenada Krnete, lokalne glazbene legende, koji će za tu priliku odraditi koncert s Arsenovim pjesmama. Pozivam sve da nam se pridruže – naglasio je Damir Čargonja Čarli, idejni tvorac projekta Kantrida Europski kvart kulture FKK 2020, koji je ovoga ljeta na potezu od plaže kod stadiona na Kantridi  do Bivija, raznovrsnim programom privukao mnogobrojne goste na Kantridu i kulturu pozicionirao kao dio riječke svakodnevnice.

Drago Glamuzina, glavni urednik u izdavačkoj kući VBZ, naglasio je s koliko su se velikim poteškoćama morali suočiti u pripremi 13. izdanja festivala Vrisak.

– Bili smo uporni, željeli smo da se festival održi i da se unatoč svemu kultura ipak događa jer uvjereni smo da se mogu događati dobre stvari. Imamo program s tridesetak događanja, u njemu sudjeluju važni pisci iz regije, doći će Saša Ilić, koji je ove godine dobio Ninovu nagradu za roman „Pas i kontrabas“, bit će zanimljivo čuti njegova iskustva oko skandala koji je izbio po objavljivanju tog romana, iz regije će još doći Tanja Stupar Trifunović, Lidija Dimikovska, doći će i Almin Kaplan. Od domaćih pisaca pozvali smo aktualne i relevantne pisce, Marko Herceg, Olja Savičević, Marko Tomaš, od riječkih autora Vladimir Simčić Vava predstavit će svoj novi roman. Prije nekoliko mjeseci umro je Bekim Sejranović, naš prijatelj i redoviti sudionik festivala, i mi ćemo ovogodišnji festival posvetiti Bekimu i imat ćemo dva događanja njemu u čast. Vrisak će, na neki način, početi i završiti s Bekimom. U subotu će se na Morskom prascu Bekima prisjetiti njegovi prijatelji, a posljednjeg dana festivala promovirat ćemo sabrana djela Bekima Sejranovića na kojem ćemo imati i jedan ekskluzivan materijal. Bekim je, naime, nekoliko mjeseci prije svoje smrti snimio video u kojemu čita svoju zadnju priču. To traje pola sata i mi ćemo taj video ekskluzivno pustiti – zaključio je Glamuzina.

Ovogodišnji vrisak odvijat će se u zgradi Exportdrva, ali će ponešto programa biti i u parku Guvernerove palače, kao i tradicionalno u Dnevnom boravku. Čitav program bit će moguće pratiti uživo putem live streama na službenoj Facebook stranici Vriska ili web stranici vrisak.vbz.hr, a sve promocije i cjelokupni program će biti dostupni i na portalu 24 sata. Naravno, organizatori pozivaju goste da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

error: Content is protected !!