U galeriji La Cisterna otvorena izložba ‘Otok’ Dalibora Laginje

U galeriji La Cisterna otvorena izložba ‘Otok’ Dalibora Laginje

ARHIVA ilustracija

Nakon otvorenja upriličen je domjenak na terasi ugostiteljskoj lokala ‘Draga moja’, u kući kulture Betty, a publiku je zabavlja trio jazz sastav iz Graza imena PEKADO koji su svirali jazz i blues standarde.

Mošćenička Draga – Bogat kulturni program u Dragi nastavljen je prošlog petka otvorenjem izložbe slikara i scenografa Dalibora Laginje.

Naziv ove izložbe je Otok, dakle slike inspirirane poglavito Pagom gdje slikar provodi svoja ljeta. Instalacije, karakteristični monumentalni motivi Laginje mogu se .vidjeti u galeriji svakoga dana od 14 do 23 sata. Otok je inspirirao umjetnika, tišina i izoliranost, ribe i ribarenje, povratak iskonu, veličanje Mediterana, života na moru i u prirodi, ekološka poruka,.. Motivi maslina, obala, svjetionika, otočkih kora i metafizike priobalja. Za izložbu nije napravljen nikakav katalog niti je ispisan tekst, tek samo stih kojeg je otisnuo sam autor na najavni plakat.

Uz autora na otvorenju je prisustvovao i draški načelnik Riccardo Staraj koji je otvorio izložbu, govorio o autoru i suradnji, te čitao nekoliko pjesama posvećenih otoku, moru, Kvarneru. Laginja je u kratkom osvrtu publiku uveo u svoj otočni svijet, objasnio simboliku otoka u sebi i otoka Paga, poistovjetio unutarnji sa stvarnim otokom, sebe nazvao otokom koji u tišini i izoliranosti svoje duše stvara, misli, zaključuje, živi. Nakon otvorenja upriličen je domjenak na terasi ugostiteljskoj lokala ‘Draga moja’, u kući kulture Betty, a publiku je zabavlja trio jazz sastav iz Graza imena PEKADO koji su svirali jazz i blues standarde. Ovo je posljednja ovogodišnja izložba u organizaciji Zajednice Talijana, a može se pogledati do 30. rujna. Osim ovog programa za kraj ljeta slijedi festival poezije SIPAR koji će se odvijati na istom mjestu od 16. do 19. rujna.

‘Otok negdje ni na nebu ni na zemlji
sam sebi dovoljan
postoja, prolazan, mirisan, zvjezdan
dalek, a svim znan’
(Dalibor Laginja)

error: Content is protected !!