U Gradu Opatiji održana obuka za uporabu defibrilatora

Edukacijski AVC, na kojem su djelatnici gradske uprave jučer vježbali vrijedan je dar Rotary cluba Opatija Gradskom društvu Crvenog križa.

Opatija – Djelatnici gradske uprave Grada Opatije jučer su održali kratku obuku kako pružiti prvu pomoć i koristiti Automatski vanjski defibrilator u slučaju iznenadnog zastoja rada srca.

Mladi volonter opatijskog Crvenog križa, student medicine Frane Babić, djelatnicima je gradske uprave održao teoretsko predavanje i praktično ih educirao o prvoj pomoći u slučaju zastoja srca te kako valja koristiti automatski vanjski defibrilator (AVC).

Hitno pružanje prve pomoći kod prestanka rada srca, posebice u prve 4 minute unesrećenome može spasiti život do dolaska hitne pomoći. Primjena laičkog automatskog vanjskog defibrilatora jednostavna je za osobe koje se najčešće zateknu u blizini unesrećenoga (obitelj, prijatelji, prolaznici). Svrha i cilj primjene je uspostava normalnog srčanog ritma, čime se značajno uvećavaju šanse preživljavanja kod unesrećenog s poremećajem rada srca, čak do 70 posto. Defibrilator je dizajniran na način da postoje govorne upute na hrvatskom jeziku koje je jednostavno slijediti i primjenjivati.

Grad Opatija se rado uključio u edukacijski program Gradskog društva Crvenog križa Opatija koje će provoditi redovite besplatne cikluse edukacija na temu pružanja prve pomoći za zainteresirane građane u prostorima GDCK-a Opatija, Rakovčeva 15, po mjesnim odborima na području Liburnije kao i edukacije za tvrtke prema Zakonu o zaštiti na radu, za što GDCK Opatija ima potrebnu licencu, naglasila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa mr.sc. Đana Pahor. U pripremi je i zakonska odredba prema kojoj će tvrtke s više od 50 zaposlenih morati svoje zaposlenike obučiti kako upotrebljavati defibrilatore u slučaju potrebe te imati pristup takvom uređaju u svojoj blizini.

Grad Opatija se već uključio u opremanje grada defibrilatorima, pa je po jedan nabavljen za Dvoranu Marino Cvetković i za Javnu vatrogasnu postrojbu Opatija, a uskoro će i Centar Gervais dobiti AVD, donaciju opatijskog Lions kluba, od sredstava prikupljenih na prošlogodišnjem Bečkom balu.

Edukacijski AVC, na kojem su djelatnici gradske uprave danas vježbali vrijedan je dar Rotary cluba Opatija Gradskom društvu Crvenog križa.

error: Content is protected !!