U gradu Opatiji održano primanje Stojana Osojnaka

Stojan Osojnak

Stojan Osojnak

U sportskoj dvorani Marino Cvetković, u planu je projekt izlaganja fotografija svih opatijskih sportaša koji su postigli vrhunske rezultate u sportu, bilo da su osvojili olimpijske medalje, odnosno neku od medalja na svjetskim ili europskim natjecanjima.

Opatija – Gradonačelnik Ivo Dujmić primio je jučer Stojana Osojnaka, poznatog opatijskog sportaša, nogometaša, čija je sportska karijera obilježila jednu epohu u povijesti opatijskog, riječkog i hrvatskog nogometa. Gradonačelnik je istakao doprinos Osojnaka koji je ovaj tijekom svoje bogate i dugotrajne karijere dao ne samo opatijskom, već i nacionalnom nogometu, i sportu uopće, ali je time Osojnak promicao i svoj grad, Opatiju, u kojoj je rođen prije 92. godine i kojoj se uvijek vraća, bez obzira na dugi niz godina življenja u inozemstvu.

Zahvaljujući mu na sportskom i drugom doprinosu, gradonačelnik Dujmić poklonio je Osojnaku grb Grada Opatije u drvu, te simbolični poklon – monografiju Opatije “4 godišnja doba”, kako bi ga sjećala na njegov rodni grad dok je u inozemstvu.

No, gradonačelnik je rekao da će se i portret Stojana Osojnaka naći među onima koji će biti izloženi u sportskoj dvorani Marino Cvetković, gdje je u planu projekt izlaganja fotografija svih opatijskih sportaša koji su postigli vrhunske rezultate u sportu, bilo da su osvojili olimpijske medalje, odnosno neku od medalja na svjetskim ili europskim natjecanjima.

Opatija se doista kada je u pitanju sport ima čime pohvaliti, ne samo u novijoj povijesti, već i ranije, pa će u novom sportskom objektu tako, preko izloženih fotografija zaslužnih i uspješnih sportaša, biti zadržano u sjećanju, ali i kao motiv mlađima, uspješno razdoblje i pojedinci koji su ga takvome učinili na području sporta.

Stojan Osojnak zahvalio je gradonačelniku, te podsjetio na mlađe godine svoga života, koje je osim u nogometu, proveo i radeći po opatijskim hotelima a u jednom periodu života radeći i u planskom uredu ondašnje Općine Opatija. Za Opatiju i njene ljepote, klimu i prirodu, Osojnak je vezan neraskidivim vezama, koje može uvjetovati samo zavičaj, koji krijepi duh i tijelo. Na kraju, Stojan Osojnak poručio je mladima da uživaju u ljepoti ovoga grada u kojem žive, te svima ostalima da se zajedničkim naporima trude da Opatija i u budućnosti bude lijep i napredan grad.

Stojan Osojnak počeo je igrati nogomet kao dječak na nogometnom igralištu koje se nalazilo na opatijskome mulu. Njegova karijera počinje igrom za matuljski klub, odakle prelazi u riječki nogometni klub „Eneo“. Nakon II. svjetskog rata i okupacije, oslobođenje dočekuje u logoru u belgijskom Trieru; nakon zdravstvenog oporavka i slijeda životnih okolnosti, nogometnu karijeru opet nastavlja, i to u NK Opatiji.

Prelazi zatim u NK Kvarner (današnja NK Rijeka). Kasnije odlazi igrati za zagrebački Dinamo, a s tim je klubom, kao centarfor, u plavom dresu pod brojem 9. proputovao cijeli svijet. Onda se vraća u NK Rijeka kao igrač (koja je tada bila u II. ligi), da bi već naredne godine riječki Klub prešao u I. ligu, što se smatra i Osojnakovom zaslugom. Osojnak nakon toga u riječkom klubu postaje i trener.

Nogometni znalci i kroničari riječkog sporta svrstavaju Osojnaka u red jednog od pet najboljih napadača NK Rijeke svih vremena, kada analiziraju rezultate i uspjehe koje je Stojan Osojnak postigao tijekom svoje nogometne karijere.

Uz to, anali ga bilježe kao jednog od najuspješnijih trenera svih vremena NK Rijeke, s kojim je klubom dva puta osvojio 4. mjesto u prvenstvu Jugoslavije.

Posebno se pamti gol iz 1954. koji je postao antologijski, a kojeg je Osojnak postigao u 91. minuti utakmice Dinamo protiv Crvene Zvezde. S tim je golom Dinamu donio naslov prvaka Jugoslavije. Stojan Osojnak danas je najstariji živući igrač iz momčadskih sastava NK Rijeke.

I. M. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!